Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Jansasparken ny skepnad

/

Lindarna ska bytas ut, ett stort fördröjningssystem ska ner i marken, fontänen ska vakna till liv och en scen ska på plats.
Sen är nya Jansasparken klar.

Annons

På tisdagen presenterade kommunen nästa steg i centrumförnyelsen. 60 miljoner kronor för tre års tid har avsatts för centrumförnyelsen, 15 miljoner av dem går till att rusta Jansasparken – tillkommer gör det fördröjningssystem som ska ner i marken. Parkområdet är känsligt för skyfall, något som nu ska få ett stopp med systemet som motsvarar 1 400 badkar.

– Bland annat har Gallerian haft problem med att vatten rinner in, säger Marie Svensson från Sandviken Energi.

Precis som med Drottningtorget innebär det här ett nytt torg, den korta sträckan mellan Smedsgatan och Jansasgatan stängs av för bilar. Fontänen, vattenorgeln från 1957, rustas upp till ursprungligt skick. Slaggstensmuren förblir helt orörd och en utescen tillkommer.

Lindarna som kantar parken byts ut, utom de två största närmast Kulturcentrum. 7-10 000 kronor kostar det att byta en lind.

– Träden har olika slitage och vi bygger för framtiden. Om 30-40 år kan träden vara alldeles för slitna, så det är bättre att sätta nya nu, säger Bertil Paulsson, projektledare på kommunen.

Parken blir en byggplats under hela sommaren. Först i höst går det att plantera nya lindar, det blir sista steget.

LÄS MER: Sandviken får ett nytt torg i centrum

MER LÄSNING: Se vad kommunen skriver om Jansasparken

Mer läsning

Annons