Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får också arbetarna flexa på Sandvik: "Det blir ovant för många i början"

/

Nu får också arbetarna på Sandvik jobba flextid.
– Väldigt positivt. Det skapar bland annat flexibilitet i skiftskarvarna, säger Tomas Kärnström, ordförande i IF Metalls klubb på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken.

Annons

Tidigare har bara tjänstemännen kunnat flexa på morgnar och kvällar. Nu införs det här också på golvet.

Sandvik och de fackliga organisationerna kom nyligen överens om ett övergripande flexavtal för alla bolag inom Sandvik i Sverige.

Innan förändringarna börjar gälla krävs särskilda lokala överenskommelser.

På SMT i Sandviken har metallfacket och företaget enats. Cirka 2 200 metallarbetare berörs.

– Vi får flexa en timme före och en timme efter ordinarie arbetstid, säger Tomas Kärnström.

Läs också: Nye metallbasen på SMT vill ha mer flexibilitet.

I den centrala överenskommelsen finns två alternativ: Antingen får man lägga 40 timmar på hög och ligga tio timmar minus eller också kan man ligga plus 80 timmar och 40 timmar minus.

– Vi valde 40 plus och tio timmar minus. Då blir det lika som för tjänstemännen på SMT, säger Tomas Kärnström.

Han konstaterar att verksamheten styr i vilken mån var och en kan flexa.

– När jag får avlösning och den som ska ta över kommer lite tidigare så kan jag gå hem, säger Kärnström om vad det kan innebära.

Flextiden för arbetarna på SMT i Sandviken började införas från 1 mars. Nyordningen införs successivt på olika avdelningar fram till sommaren.

– Det blir ovant för många i början. En del frågar hur de ska göra och hur det ska fungera, konstaterar fackordföranden.

Både arbetare och tjänstemän kan nu i viss mån själva styra sin arbetstid, så länge som det inte stör verksamheten.

De som inte går skift kan flexa före klockan 9 och efter klockan 15 och mellan 11 och 13.30, enligt det centrala ramavtalet. Det ska också kunna gå att flexa när som helst på dygnet, även på helgerna, men då ska chefen vara med på noterna.

För tjänstemännen på SMT gäller det gamla avtalet, åtminstone tills vidare.

– Vi hade handuppräckning på vårt årsmöte. Då tyckte de flesta att det vi ska ha det vi har i dag, säger Mikael Larsson, ordförande i facket Unionens sektion på SMT i Sandviken.

Han ser ingen anledning att utöka timmarna som kan läggas på hög eller att flexa senare på kvällarna. I dag kan tjänstemännen på Sandvik i Sandviken flexa från klockan sex på morgonen till klockan 18 på kvällarna.

Läs också: "Tidbankerna räcker".

Förändringarna motiveras med att företaget vill harmonisera flextiden vid anläggningarna i Sverige. I dag finns många olika modeller.

Det ska också vara en anpassning till ett arbetsliv med mer resande. Flera Sandvikanställda reser exempelvis mellan Sandviken och Stockholm flera dagar i veckan.

– Det ska förhandlas lokalt först, säger Per Hedman och konstaterar att en förutsättning också är att man klarar arbetstidslagens krav på dygns- och veckovila.

Unionens företrädare ser ingen anledning att skynda på eventuella ändringar i gällande flextidsavtal.

– Det är ingen prioriterad fråga för oss, säger Per Hedman.

Det nya flexavtalet, som alltså än så länge inte gäller för Sandviks tjänstemän, möjliggör för alla att inte bara flexa enstaka timmar utan även "flexa ut" en hel dag. Det är den stora fördelen, menar Hedman.

Införandet av flextid för arbetarna påverkar inte arbetstidsavtalet som gäller på metallsidan. Arbetstidsavtalet innebär att arbetarna avstår löneutrymme mot att företaget skjuter till lika mycket. Det innebär att man periodvis kan jobba kortare arbetstid utan att förlora i lön.

Läs också: "Vi förbereder oss för det värsta".

Mer läsning

Annons