Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan företag lättare delta i upphandlingar

/
  • En situation där alla parter vinner. Så gick tongångarna när den nya internetbaserade upphandlingstjänsten presenterades. Inköpschefen Håkan Bergström, näringslivschefen Michael Norell, kommunalrådet Peter Kärnström samt företagarna Ann-Louise Kleen och Lisa Wiik deltog.
  • Inköpschefen Håkan Bergström ser flera fördelar med tjänsten. Mycket av kommunens administration försvinner samtidigt som konkurrensen ökar när flera företagare kan nås.
  • Lisa Wiik och Ann-Louise Kleen är båda företagare i Sandviken och tror mycket på den nya upphandlingstjänsten som är först i Sverige.

Nu kan Sandvikens företagare lättare delta i de direktupphandlingar värda 50-75 miljoner kronor som kommunen gör varje år. I tisdags lanserades en ny tjänst via internet som ska vara först i Sverige. – En situation där alla vinner, menar näringslivschefen Michael Norell.

Annons

Bland företagarna i Sandviken har det länge upplevts som svårt att få ta del av kommunens direktupphandlingar. Administrationen är krånglig och de vet inte till vem de ska vända sig eller vilken typ av varor och tjänster som efterfrågas.

En lösning på problemet har nu tagits fram i samarbete mellan Sandvikens kommun och föreningen Företagarna. Det handlar om en internetbaserad tjänst där företag kan registrera sig i en bank och via e-post få veta varje gång en upphandling är på gång.

Kommunens policy är att minst tre företag måste tillfrågas vid direktupphandlingar under 191 000 kronor. Beställningar värda mer än så måste enligt lagen utannonseras i hela landet. Men alla finns inte med i kommunens register eller har råd att synas på olika söktjänster. Därför riskerar många företag att gå miste om uppdrag.

– Det här blir oerhört enkelt för oss. Det enda vi behöver göra är att lägga in e-postadress så blir vi serverade, säger Lisa Wiik som driver Wiiks rör i Storvik.

Eftersom Sandvikens kommun, bortsett från de kommunala bolagen, varje år gör direktupphandlingar värda 50-75 miljoner kronor finns det stora möjligheter.

– En affär på 100 000 kronor är inte fy skam för ett litet företag, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Gert Eskelund från GLT Laserstans framhåller att det även går att hitta nya nischer för sin verksamhet om man upptäcker att kommunen köper in en viss produkt eller tjänst.

– Det är också bra att ha i ryggen om man funderar på att starta ett nytt företag, säger Ann-Louise Kleen, ordförande för Företagarna i Sandviken.

Utöver tjänsten väntar frukostseminarier där företagare ska få lära sig hur de lämnar anbud. Peter Kärnström betonar att om man kan det i Sandviken kan man också göra det i andra kommuner. Alla som sysslar med upphandling i kommunen ska också utbildas. Inköpschefen Håkan Bergström ser flera fördelar med tjänsten, mycket administration försvinner och konkurrensen ökar när flera leverantörer kan nås.

Mer läsning

Annons