Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny väg förbi Järbo när Kungsberget utökar?

/
  • Kungsbergets expansion ställer krav. Ny väg förbi Järbo, avloppsfrågor och energilösningar är frågor som måste lösas. Bilden är från när männen bakom nya Kungsberget var på besök tidigare i vinter.

Kungsbergets planerade jätteexpansion ställer stora krav på samhällets infrastruktur.
I en förstudie som kommunen nu genomför behandlas allt från behovet av en ny väg väster om Järbo till avloppsfrågor och nya energilösningar.
– Det är nu alla frågor måste bollas upp, säger bygg- och miljöchefen Ola Edström.

Annons

Sandvikens kommun har begärt EU-bidrag till en förstudie inför den planerade utbyggnaden av Kungsberget från en skidbacke dit besökarna åker över dagen till en skidort med stugor, lägenheter och hotell.

Studien ska ingå i det detaljplaneprogram som ska visa om det över huvud taget är möjligt för samhället att släppa fram expansionen med investeringar för en halv miljard i första etappen.

– Det kan ju visa sig att vi inte klarar av det. Men nu tror jag att den risken är lika med noll, säger Ola Edström.

En stor fråga som lyfts fram i förstudien är hur redan hårt belastade Järbo samhälle ska kunna klara av den ökade trafikmängden när turisterna strömmar till i ännu större omfattning.

I materialet nämns en ny förbifart väster om samhället som den mest avancerade lösningen.

Det allra största problemet blir dock att klara vatten- och avloppsfrågan när Kungsberget blir en plats där besökarna inte bara ska åka skidor utan även bo.

En förlängning av det kommunala avloppsnätet från Järbo till Kungsberget beräknas kosta 20 miljoner kronor bara i form av nytt ledningsnät.

– Det tror jag nästan att man kan glömma. För mig känns det inte särskilt realistiskt, säger Ola Edström,

I stället studeras nu olika former av minireningsanläggningar som kan byggas ut etappvis i samma takt som skidanläggningen växer.

Energisnål uppvärmning av hotell och stugor är en annan fråga som tas upp i förstudien.

– Det vi ska göra nu handlar om att ta ett stort grepp, ta reda på vad expansionen innebär för samhället i stort och lyfta upp alla problem som kan bli aktuella. Det får inte bli så att vi om fem eller tio år upptäcker att vi glömt bort någonting, säger Ola Edström.

Mer läsning

Annons