Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny varselvåg här

/

Hos IF Metall märker man nu en tydlig andravåg av varsel bland många småföretag.
Storviksföretaget LINO varslade alla sina kollektivanställda i ett svep i ett försök att övervintra i krisen.
– Ingen vinner på en konkurs, säger delägaren Lena Dahlqvist.

Annons

Sedan i höstas och fram till i dag har 940 varsel registrerats hos IF Metall i västra Gästrikland. Utöver det tillkommer ett stort antal tjänstemän. Då är Sandvik fortfarande inte klar med förhandlingarna.

Ordförande Renate Almén ser många småföretag som redan lagt ett varsel och nu tvingas göra nummer två. Andra har inte förhandlat klart än men märker redan att de behöver säga upp fler än vid första budet.

– Än så länge är det absolut ingen ljusning på gång. Jag tror att det tyvärr kommer fler varsel, säger Renate Almén.

När Sandvik, den stora motorn i det lokala näringslivet, drar ned får det en kedjeeffekt. Underleverantörer får färre uppdrag, vilket i sin tur drabbar företag i nästa led.

För verkstadsföretaget LINO Industriteknik AB i Storvik, som bygger maskiner och hanteringsutrustning på beställning, står Sandvik för 70 procent av uppdragen. Andra stora kunder är Ovako, ABB och Stora Enso. Med en huvudkund som kraftigt dragit ned på jobb så måste Storviksföretaget agera. Därför har man varslat samtliga 16 kollektivare av totalt 20 anställda om uppsägning. De första börjar lämna företaget i april. Tanken är att hanka sig fram på en liten styrka tills allting vänder.

– Det är för att vi ska ha en chans att överleva, säger Lena Dahlqvist.

Hon tycker att det var en bättre lösning att varsla allihop än att försöka behålla vissa. Eftersom arbetsmarknaden är så osäker vet man inte vilken kompetens som kommer att behövas. Lena Dahlqvist upplever också att stämningen blev lugnare bland personalen när varslet lades. Oron dämpades och de anställda slipper gå och titta snett på varandra och undra vilka som får vara kvar.

Enligt Lena Dahlqvist passar de stora bolagen på i krisen att kräva pressade priser hos underleverantörerna. Men hon konstaterar att det inte fungerar på längre sikt eftersom företagen fortfarande har kostnader för personal och maskiner.

LINO hette tidigare Perssons Smide och är ett av Storviks äldsta företag. Det grundades 1926. På anrika Storviksföretaget Almab har hälften av personalen på drygt 70 personer varslats.

– Det är så klart otroligt dramatiskt för orten Storvik, säger Renate Almén.

 

 

Mer läsning

Annons