Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny verksamhet för biobränsle kan ge jobb

Företaget Neova vill bygga en ny biobränsleterminal i Gästrike-Hammarby. På anläggningen ska man tillverka och lagra träbränsle och flis. En verksamhet som ger hopp om nya jobb.

Annons

Neova som är Skandinaviens största leverantör av just biobränsle har nu planerat att bygga en ny verksamhet i Gästrikland om de får ansökan beviljad av kommunen i Sandviken. Här ska man ta hand om och lagra skogsbränsle, det vill säga ved, grot och torrflis som kommer från Mälardalenregionen och Ljusdal för att sedan sälja det vidare till olika energibolag i kommunen och kraftvärmeverk. Träbränsle som energikälla har blivit mer populärt på senare tid.

– Neova växer och blir bara större och större och vi har märkt att vi fått mer förfrågningar om förnyelsebar energi, säger Joakim Andersson, inköpare på Neova.

Områdena man vill använda är cirka 5 000 och 10 000 kvadratmeter stora och ligger på industriområdet i Gästrike-Hammarby i närheten av den nedlagda kartongfabriken.

Neova har 28 anläggningar i övriga Sverige som tillverkar skogsbränsle, men inte i Gästrikland. Om ansökan går igenom ska Neova arrendera området i Gästrike-Hammarby av fastighetsbolaget som köpte fabriken av Stora Enso som redan har en träbränsleverksamhet i närheten.

Eftersom verksamheten för biobränslehantering blir större är det också något som kan ge fler jobb på sikt tror Joakim Andersson.

– Om det ger jättemycket arbetstillfällen i denna region vet jag inte, men jag hoppas det. För är det något som vi har gott om här så är det skog, så varför inte utnyttja den potentialen och ta ut mer skogsbränsle som på sikt kan leda till mer arbetstillfällen, säger Joakim Andersson.

Mer läsning

Annons