Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya busslinjer efter oväntad prissänkning?

Den oväntade prissänkningen för kollektivtrafiken i Gästrikland kan leda till en förstärkning av stadstrafiken i Sandviken. I så fall med nya bussar som går i norr-södergående riktning.

Annons

Inför upphandlingen av det nya trafikavtalet som träder ikraft 2009 varnade tillväxtnämnden i våras för att det kunde bli aktuellt att lägga ned flera busslinjer i centrala Sandviken. Detta med anledning av väntade kostnadsökningar.

Men hotet undanröjdes sedan man från centralt håll i kommunen skjutit till en extra miljon för att rädda alla linjer.

Som Arbetarbladet berättade i går har det nu visat sig att pengarna räcker till extra mycket trafik eftersom det i stället för en väntad kostnadsökning blev en prissänkning med fem procent när X-Trafik skrev tioårsavtal med Swebus.

– En glad överraskning, säger Jimmy Rödlund, s, tillväxtnämndens ordförande och Sandvikens representant i länets kollektivtrafikberedning.

Strax innan anbuden öppnades och granskades var prognosen att Sandviken skulle få en kostnadsökning med 800 000 kronor.

– Då hade vi ändå kunnat fortsätta med den trafik vi har. Nu verkar det till och med finnas potential för en utökning.

Den förstärkning som i så fall ligger närmast till hands är att på ett bättre sätt knyta ihop resecentrumet i syd med Sandbacka Park och affärsområdet Mosaiken i norr.

Trafik med långsamgående bussar efter Hyttgatans gågatudel är en lösning som tidigare diskuterats. Men det verkar inte längre vara aktuellt.

– Hur det praktiskt ska gå till att lösa frågan vet jag inte i dag. Men får vi utrymme för mer trafik är det prioritet ett att få en linje i nord-sydlig riktning, säger Jimmy Rödlund.

Mer läsning

Annons