Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya chocksiffror för socialbidragen

Antalet Sandvikenbor som blir beroende av socialbidrag fortsätter att öka dramatiskt. Under årets första kvartal ökade kommunens kostnader med 32 procent enligt nya chocksiffror som presenterades vid ifo-nämndens möte i går.
Bland ungdomarna blev det en ökning med hela 46 procent under de tre första månaderna.

Annons

Efter larmrapporter om skenande kostnader för socialbidragen fick individ- och familjeomsorgsnämnden i slutet av mars löfte om ett extra tillskott med 9 miljoner kronor från den centrala kommunkassan.

Men redan nu visar det sig att det inte räcker på långa vägar. Hittills i år har kostnaderna ökat med 32 procent och antalet bidragsberoende hushåll med 23 procent jämfört med första kvartalet 2008. Prognosen just nu är att budgeten spricker med hela 13 miljoner kronor.

– Vi har hamnat i en otroligt bekymmersam situation, säger Hans-Olov Frestadius (S), ifo-nämndens ordförande.

En analys som förvaltningen gjort visar att det är ensamstående personer och då främst ensamma män som står för den mest dramatiska ökningen. Men det är också allt fler barnfamiljer som blir beroende av socialbidrag för att klara sig.

Bland ungdomar i åldern 20–25 år har antalet socialbidragstagare ökat med 46 procent under årets tre första månader. Totalt har över 3 miljoner kronor betats ut i stöd till den gruppen, vilket är en ökning med 60 procent jämfört med samma tid förra året.

– Vi har fått en enormt stor ökning. Ändå är det inga personer som fått gå från Sandvik ännu, konstaterar Hans-Olov Frestadius.

Han är nu oroad över att försörjningssvårigheterna ska leda till andra sociala problem.

– När det är lågkonjunktur i samhället i övrigt är det högkonjunktur hos oss. Jag är rädd att fler barn nu ska fara illa när föräldrarna får det jobbigt.

Mer läsning

Annons