Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya friidrottsarenan ett nöje för ett fåtal?

I dag hålls de första friidrottstävlingarna på den nya arenan i Björksätra när Gästrike cup äger rum.
Arenan har vuxit fram i skuggan av Göransson Arena men frågan är nu hur många som kommer att använda den.

Annons

Det är en imponerande syn. Sandviken har fått en fullt utrustad friidrottsarena i toppskick. Det enda som saknas i dag är en stavhoppsställning. En sådan kostar cirka 200 000 kronor och den får Högbo GIF friidrott stå för. Det är alltså ingen billig verksamhet idrottsföreningen gett sig in i. Bara en höjdhoppsmatta kostar 50 000 kronor.

På BJ Arena håller föreningens friidrottare träningspass sedan en vecka tillbaka. Bortsett från de aktiva medlemmarna i föreningen är antalet utövare inte många i dagsläget. Föreningen uppger att den har 70–80 aktiva ungdomar. Sandvikens kommun betalar 2,1 miljoner kronor i årshyra till BJ Markbyggnads AB. Slutnotan för arenan ligger på cirka 20 miljoner kronor.

Nu försöker alla inblandade parter få så många utövare som möjligt att använda anläggningen. Om man inte lyckas är risken att ett endast fåtal kommuninvånare använder en anläggning i toppskick. Tanken är att skolklasser och andra föreningar i kommunen också ska använda arenan. Men hur många utövare det rör sig om återstår att se.

Arenan byggdes inom ramen för den så kallade BJ-affären. Enligt överenskommelsen fick BJ Markbyggnads AB köpa marken på Norra IP om företaget byggde en ny friidrottsarena.

För Högbo är arenan efterlängtad. För korta löparbanor och våt kolstybb är bara ett minne i dag. Förhoppningen hos Högbo är att den nya arenan ska bana väg för en utveckling av friidrotten och locka nya ungdomar och ledare.

– Vi är otroligt nöjda och vi har fått vara med och påverka utförandet under hela byggprocessen, säger Glenn Johansson, ordförande i Högbo GIF friidrotts styrelse.

Föreningens målsättning är att arrangera ungdoms- och junior-SM på sikt. I dag hålls ungdomstävlingen Gästrike cup som samlar deltagare från hela landskapet och 7 juni hålls den nationella ungdomstävlingen Högbospelen. I samband med tävlingen invigs arenan.

– Vi har inte kunnat arrangera egna tävlingar tidigare, säger Glenn Johansson.

Avtalet mellan BJ Markbyggnads och Sandvikens kommun är tioårigt och vad som händer efter dess utgång är inte bestämt.

Hyresförhållandet är komplicerat. Fyra parter är inblandade. Högbo hyr arenan av kultur- och fritidsförvaltningen vid Sandvikens kommun och betalar 65 000 kronor om året i avgift. Föreningen ansvarar för driften och får en rabatt på 25 000 kronor. Kultur- och fritidsförvaltningen hyr i sin tur arenan av tekniska förvaltningen.

Tekniska förvaltningen ansvarar för underhållet och hyr i sin tur arenan av BJ Markbyggnads AB.

Mer läsning

Annons