Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya gruppboenden när Försäkringskassan skär ned

Mindre personlig assistans och fler gruppboenden. Det blir resultatet av Försäkringskassans hårdare bedömningar. Handikappomsorgsnämnden beslutade i går att beställa två nya gruppboenden i Sandviken.

Annons

Cirka 30 miljoner kronor väntas Försäkringskassans neddragningar av assistanstimmar för funktionshindrade Sandvikenbor motsvara.

Det blir nu kommunens ansvar att se till att de här personerna ändå får den vård och omsorg de behöver.

– Fullt ut kan vi inte kompensera bortfallet. Det har vi inte ekonomiska muskler för. Då skulle vi bli tvingade att lägga ned skolor för att få loss pengar, säger ordföranden Patrik Häljeryd (S).

Försäkringskassan i Gästrikland har varit ovanligt generös med att bevilja assistanstimmar. Nu när bedömningsnivån ska justeras så att det blir en likartad nivå i hela landet behövs det i stället fler kommunala gruppboenden.

– Vi har varit "dopade" med mycket assistans. Det motsvarar tre gruppboenden, säger Patrik Häljeryd.

En enhällig handikappomsorgsnämnd beslutade på tisdagen att vända sig till kommunstyrelsen med en begäran om att till 2012 få två nya gruppboenden för totalt tolv personer.

– Det är en bra lösning i det läge som uppstått. Det blir bra för brukarna och det är ekonomiskt fördelaktigt för kommunen jämfört med de andra alternativ som finns.

Mer läsning

Annons