Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hälsovalet slår hårt mot privata sjukgymnaster

/
  • Sjukgymnasterna Petra Nässelqvist och Tomas Ersson är oroliga för vad som ska hända efter årsskiftet då ett 20-tal sjukgymnaster och naprapater i länet förlorar sina vårdavtal med landstinget. Vart deras patienter ska ta vägen vet ingen idag.

Vid årsskiftet ökar möjligheten att välja vård. Men när det gäller sjukgymnastik blir det tvärtom.

Landstingets avtal med privata sjukgymnaster upphör då. Vart patienterna ska ta vägen vet ingen i dag.

– Det kommer att bli kaos, befarar Tomas Ersson på Ovansjö Rehab.

Annons

1 januari införs Hälsoval i Gävleborg. Det innebär att privata hälsocentraler kan starta i länet och att patienterna fritt kan välja vilken hälsocentral de vill gå till.

Men reformen innebär också att många av de privata sjukgymnastmottagningarna försvinner.

Förlänger inte

Avtalen löper ut vid årsskiftet och landstinget har valt att inte förlänga avtalen med dem. I stället ska i princip all sjukgymnastik skötas av hälsocentralerna.

Men frågan är hur det ska gå till.

Bara i västra Gästrikland är det sju sjukgymnaster som försvinner och de tar hand om flera tusen patienter per år.

– Det blir en hel del människor som man får hänvisa till landstingets hälsocentraler och frågan är om de kan ta hand om dem. Tillgängligheten på sjukgymnastik riskerar att försämras betydligt, konstaterar sjukgymnasten Petra Nässelqvist, som jobbar på Balkefors hälsocenter i Sandviken.

Hon och Tomas Ersson som driver Ovansjö Rehab undrar också vad det finns för plats för dem i det nya hälsovalssystemet. Det är helt inriktat på hälsocentraler och det finns nästan inget utrymme för mindre vårdmottagningar.

Dörren är stängd

Enda möjligheten för dem att vara kvar är att de tecknar avtal med någon hälsocentral om att sköta sjukgymnastiken åt dem.

Men även den dörren har landstinget stängt.

– Storviks hälsocentral vill teckna avtal med mig men fick nej av primärvårdsledningen, säger Tomas Ersson.

Enda andra möjligheten är att det öppnar nya privata hälsocentraler som vill anlita de privata sjukgymnasterna men det dröjer säkerligen en bra bit in på nästa år innan de nya hälsocentralerna hinner öppna – om det ens kommer några.

– Det blir ett glapp och jag förstår inte hur man har tänkt lösa det. Vart ska patienterna ta vägen under den tiden? undrar Petra Nässelqvist.

”Uselt skött”

– Jag tycker det här är uselt skött, man borde åtminstone ha ordnat någon övergångslösning, säger Tomas Ersson.

För deras del innebär förändringen även förlorade jobb. Petra blir arbetslös och Tomas lägger ned sin mottagning i Hofors.

Däremot ska han försöka fortsätta hålla öppet i Kungsgården och ta emot företags- och försäkringskunder. De patienter som inte kan få behandlingen betald på det sättet får gå någon annanstans – eller stå för hela kostnaden själv.

Mer läsning

Annons