Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya jobb när det jätteinvesteras i Sandviken

/
  • NYA JOBB. Arenachefen Maya Olsson inspekterar byggplatsen tillsammans med Björn Jonson och Henning Eneström från Göranssonska stiftelserna. Arenan väntas både direkt och indirekt skapa många nya jobb i Sandviken.

Konsertarrangörer, pistvakter, guider, marknadsförare, kockar och städare.
Det är exempel på framtidsjobb i Sandviken nu när det nu investeras totalt en miljard inom upplevelsenäringen.
– Jag hoppas att det föds många småföretag runt arenan, säger Göranssonchefen Maya Olsson.

Annons

När den i Sandviken helt dominerande tillverkningsindustrin nu massvarslar drygt tusen personer om uppsägning, blir förväntningarna extra stora på de satsningar som görs inom fritidssektorn i form av bland annat arenabygget på Jernvallen, jättesatsningen i Kungsberget och det planerade kulturhusbygget mitt i stan.

– Det finns i alla fall inga kommuner i jämförbar storlek som kan matcha oss när det gäller anläggningar och förutsättningar, säger kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

Han tycker att det är perfekt tajming att satsningarna görs i ingången till en lågkonjunktur som kan bli både lång och djup.

– Då är kulturen och fritiden ännu viktigare för människorna.

Turistchefen Eva Hofstrand anser att Sandviken nu kan börja marknadsföra sig som en riktig turistort med starka varumärken som Göransson Arena, Kungsberget och Högbo Bruk.

– Det som sker nu på olika håll är jätteintressant och kommer verkligen i rätt tid. Det blir många jobb under byggtiden och det skapar förutsättningar för entreprenörskap inom nya branscher.

Maya Olsson, chef för Göransson Arena, möter allt oftare personer som klurar på olika företags- eller arrangemangsidéer inför invigningen av kvartsmiljardbygget någon gång i vår.

– Det känns som att den kreativa processen redan är igång. Det är många människor som ser nya möjligheter öppna sig. Jag får frågor och funderingar om allt från rally till golf. En del ser möjligheter direkt, andra behöver mer tid på sig. Det tar säkert tre år innan alla förstår hur man kan använda arenan på bästa sätt.

Direkt ger arenabygget jobb för marknadsförare, eventchef, tekniker, fastighetsskötare, golvläggare, biljettförsäljare, p-vakter och kioskbiträden. Indirekt skapas det jobb via restaurangföretaget som flyttar in i multiarenan, ett nationellt idrottsskadecentrum som också hyr in sig samt genom hotell, städbolag, mackar, bussföretag med flera.

– Även om det inte bara blir nya, fasta heltidsjobb inom alla områden så skapas det väldigt mycket ny sysselsättning.

De ansvariga för Göranssonarenan och Kungsberget har redan träffats och börjat diskutera ett framtida samarbete.

– Vi är perfekta för varandra. När det är lågsäsong i Kungsberget kan vi använda boendet där och tillsammans kan vi skapa attraktiva paket, säger Maya Olsson.

 

Mer läsning

Annons