Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kommunchefen får lägre lön än Nordh

Nya kommundirektören Ann-Katrin Sundelius får lägre lön och sämre pensionsavtal än företrädaren Svante W Nordh. – En förhandlingsfråga, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S). Enligt personalchefen Maria Östgren-Forsberg får Sundelius ändå en hög lön i förhållande till kollegor i jämförbara kommuner.

Annons

Ann-Katrin Sundelius ska vara kommundirektör i Sandviken till och med 2015 års utgång enligt det avtal som hon nu skrivit under efter förhandling med Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande. I botten har hon en tjänst som kvalificerad handläggare om det därefter inte blir någon fortsättning för 56-åringen.

Den nya toppchefens lön blir 72 000 kronor i månaden, vilket är 3 000 lägre än vad Svante W Nordh har i dag.

– En förhandlingsfråga, säger Peter Kärnström.

I Svante W Nordhs avtal ingår också en pensionsutfästelse som innebär att kommunen betalar 4 260 kronor i månaden till valfritt försäkringsbolag. Någon sådan förmån får inte hans kvinnliga efterträdare.

– I dag vill vi ha ”rena” avtal, säger Peter Kärnström.

Maria Östgren-Forsberg, som tagit fram underlaget till förhandlingen, tycker inte att det är något konstigt att den nya kommundirektören får något sämre villkor än företrädaren.

– Svante Nordh har varit otroligt länge i kommunen, är äldre och har mer erfarenhet. Dessutom hade han på 80-talet ett fallskärmsavtal som han då gick med på att förhandla bort, vilket påverkade lönen.

Maria Östgren-Forsberg har tittat på hur andra kommuner i regionen lönesätter sina toppchefer och säger att Ann-Katrin Sundelius får en jämförelsevis hög lön.

Högre än exempelvis sin manlige kollega i Hudiksvall med nästan exakt lika många invånare som Sandviken.

Särskilda pensionsförmåner är över huvud taget inte aktuella i Sandviken i dag.

– Vi eftersträvar att våra anställningsavtal ska se likadana ut. Vi tycker att man ska ha skälig lön för sitt arbete. Sedan är det upp till var och en att själv göra vad man vill för sina pengar.

Inför generationsskiftet på högsta chefsnivå i kommunen börjar det nu också klarna vad Svante W Nordh och skolchefen Barbro Berglind – de två avgående chefer som väljer att stanna kvar med andra arbetsuppgifter fram till pensionen – ska göra.

Nordhs nya uppgift väntas bli att förbereda yrkeshögskola och utreda andra tekniskt inriktade utbildningar med placering i Stadshuset.

Berglind placeras på tekniska kontoret där hon ska bli expert på anpassning av lokaler.

Mer läsning

Annons