Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya LRF-basen kräver snabb skyddsjakt

/
  • Nya LRF-basen Helena Jonsson, närmast i bild, förhörde sig om situationen med den kringstrykande vargen i Jäderfors när hon på torsdagen träffade drabbade djurägare.

Snabb skyddsjakt och full kompensation till drabbade tamdjurs­ägare.

Det krävde LRF:s nya förbundsordförande Helena Jonsson när hon i går träffade lantbrukare med vargdödade djur i Jäderfors.

– Våra medlemmar ska inte betala priset för den obefintliga svenska vargpolitiken.

Annons

Sedan lång tid tillbaka finns det en varg som stryker omkring bland husen i Jäderfors och intilliggande byar. Vid tre tillfällen har den så kallade Dalsängsvargen angripit och dödat får.

– Det värsta chocktillståndet har börjat lägga sig. Men olustkänslan finns kvar, säger Sören Brodin, som blev av med ett får vid ett vargangrepp i september.

Både han och några grannar med vargdödade djur har begärt skyddsjakt men fått avslag. Besluten är nu överklagade hos Naturvårdsverket.

– Men det primära är inte att skjuta vargar. Det är vargar med ett felaktigt beteende som vi måste få chansen att komma åt.

Sören Brodin var glad att småländskan Helena Jonsson tog sig tid att besöka Jäderfors på sin ”Eriksgata” som nyvald lantbrukarbas.

– Det är bra att hon får se bekymren på nära håll, hon som inte har vargar inpå sig där hon själv bor.

Helena Jonsson tycker att vargdebatten i dag förs på ett onyanserat och olyckligt sätt.

– Det är två ytterligheter som står och skriker åt varandra. Det är de som lever med vargar inpå sig dagligen som förlorar mest på att debatten förs på det sättet. Ska vi ha en vargstam i Sverige måste vi börja ta problemen på allvar och försöka få till en långsiktigt hållbar vargpolitik. Annars blir det våra medlemmar som får betala priset.

Jan Thorén, LRF-ordförande i Gävleborg, menar att händelserna i Jäderfors med en varg som stryker runt bland husen i månad efter månad inte längre är någon undantagssituation.

– Bli inte förvånad om det snart kommer in varg i Sandviken eller Gävle.

Thoréns förslag:

– Inför rovdjursskatt och tydliggör kostnaden.

Mer läsning

Annons