Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya misstankar mot omstritt behandlingshem

Omstridda Good Foundation i Gästrike-Hammarby blir nu åter föremål för granskning. Sandvikens kommun vill att Socialstyrelsen ska titta närmare på verksamheten.

Bland annat vill kommunen ha utrett om behandlingsstiftelsen åter bedriver behandlingshem utan tillstånd.

Annons

Det har ända sedan starten 2002 stormat kring insamlingsstiftelsen Good Foundations verksamhet i Gästrike-Hammarby.

Rubrikerna har ofta handlat om polisanmälningar och påstådda brott mot lagar och regler. Samtidigt finns det myndighetsföreträdare som gärna intygar att stiftelsen inte sällan klarar av att hjälpa till synes hopplösa fall i form av tunga missbrukare som alla andra gett upp.

Under fem år drev Good Foundation hem för vård och boende, HVB-hem, utan att ha tillstånd för det. Länsstyrelsen, som fick stark kritik för sin passivitet, lämnade sedan ett tillstånd. Men redan efter år var det på väg att dras in sedan missförhållanden avslöjats.

Good Foundation valde då att sänka nivån från att vara behandlingshem till att bli ett "omvårdnadsboende". I samband med det också upphörde tillsynen. Nu vill kommunen att Socialstyrelsen ska titta närmare på om det fortfarande är ett HVB-hem. Det vill säga att insamlingsstiftelsen på nytt driver verksamhet som den saknar tillstånd för.

"I verksamheten framhålls fortfarande de missbruksrehabiliterande insatserna medan omvårdnadsinsatserna inte förefaller ha så stort utrymme", skriver kommunen.

– Vi har inga egna åsikter om det här. Vi vill bara att Good Foundation ska omfattas av samma tillsyn som alla, säger Maria Eriksson, chef för individ- och familjeomsorgens vuxenenhet.

I skrivelsen påpekas också det förekommit personer på Good Foundation utan beslut från socialnämnd, vilket är villkorat enligt tillståndet.

– Ja, vi har ett fall som dragit ut på tiden med en person där både Stockholms stad och Sandvikens kommun varit involverade. Ibland kan det vara svårt att tajma besluten med människor som befinner sig i nöd, säger Seppo Hast i insamlingsstiftelsen.

– Har vi gjort fel så har vi det. Men den här mannen lever och mår bra.

Mer läsning

Annons