Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya motorstadion redo för stora tävlingar

/
  • HOPP. Crossåkaren Sebastian Bergström testar ett av hoppen i den nya banan.
  • VATTEN. Ett bevattningssystem ska se till att banorna inte blir torra och dåliga. Här är det Sebastian Bergström som testar spåret.
  • NÖJDA. Banchef Mikael Jansson, Tobias Birgersson som är ordförande i AMF Årsundas crossektion och ungdomsansvarige Jan Bergström är glada över att kunna visa upp den nya crossbanan.
  • HOPP. Crossåkaren Sebastian Bergström testar ett av hoppen i den nya banan.

Många månaders hårt arbete och slit med att spara pengar har gett resultat. Nu står den nya motorstadion i Årsunda nästan färdig och crossektionen hoppas att det ska bli ett lyft för verksamheten.
– Nu brinner jag för att få igång knatteverksamheten, säger ordförande Tobias Birgersson.

Annons

En stor grävskopa rullar fortfarande omkring i den nya banan vid motorstadion. På lördag är det premiärtävling och då måste allting vara perfekt.

– De två som byggt banan, Richard Karlsson och Robin Jonsson, har mer eller mindre bott i maskinen här. De har gjort ett kanonjobb, säger Tobias Birgersson som är glad över att kunna visa upp allt det nya.

Det har gått något år sedan man bestämde sig för att göra ett ryck och försöka få fart i crossverksamheten här. Crossektionen, som är en del av Allmänna motorföreningen, AMF Årsunda, började vända på slantarna, söka bidrag och lyckades få ihop vad som behövdes. Nu finns en helt ny crossbana.

– Den har internationell standard och har därmed den längd och bredd som krävs för att köra både nationella och internationella tävlingar. I våra mått mätt här i distriktet är det också en del riktigt stora hopp här.

Förhoppningen är att man ska få köra lite större tävlingar på den nya banan och målsättningen är att få hit ett svenskt eller internationellt mästerskap under den kommande tvåårsperioden.

Samtidigt arbetar man med en annan, mindre bana för knattecross. Efter flera års stillhet vill man nu väcka liv i verksamheten för barn.

– Det är viktigt för att klubben ska få en återväxt. Det är det jag brinner för mest nu.

En bevattningsanläggning ska det också bli, för att kunna vattna hela banan. Man har också ordnat nya sponsrade klubbtröjor, en ny hemsida – och under året ska det dessutom bli belysning på den nya banan.

Arbetet har fått stor uppmärksamhet i cross-Sverige. Det är inte många som gör nya satsningar på fina banor och den ser ut att bli ganska ensam i sitt slag.

– Vi kommer i alla fall att bli den andra banan i hela Sverige med belysning, berättar Richard Karlsson.

– Jag säger inga summor. Men det har kostat mycket. Men det här gör vi för att få liv i klubben igen, säger Birgersson.

I dag blir det officiell invigning av den nya banan. Då är det distriktstävlingar i Årsunda och ett 60-tal förare får testa den nya anläggningen. Samtidigt kör man ett inbjudningsheat med ungdomar, för att markera att man vill få igång ungdomsverksamheten igen.

Mer läsning

Annons