Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler för avgångseleverna i Sandviken

Om eleverna kommer berusade till skolavslutningen blir de avvisade – den informationen har alla föräldrar fått inför årets studentfirande i Sandviken. I Hofors behövs däremot inga förmaningar: – Vi har aldrig haft några problem med sådant, säger Björkhagsskolans rektor Stefan Andersson.

Annons

I Sandviken reagerade kyrkoherden Ulf Jensius för ett par år sedan på att en del av studenterna var fulla under avslutningsceremonin i kyrkan. Sedan dess har man ändrat på schemat för sista dagen för att undvika liknande bekymmer. I år får alla föräldrar och vårdnadshavare hem information från skolan inför studenten.

– Det står bland annat att alkoholpåverkade elever inte accepteras i skolan, kyrkan eller på kyrktrappan. Den skrivningen har vi inte haft tidigare, berättar skolchefen Katarina Åkersten Gustavsson.

Elever som kommer berusade riskerar därmed att avvisas och gå miste om avslutningen.

I Hofors uppger rektor Stefan Andersson, Björkhagsskolan, att det aldrig funnits problem med berusade elever. Vid avslutningen är kyrkan är föräldrarna ofta med, därefter äter eleverna tillsammans med skolans personal och tar avsked av sina klassföreståndare – innan de rusar ut i friheten vid 14-tiden på eftermiddagen.

– Då är de myndiga och fria, så dricker de efteråt är det inget vi kan göra något åt, säger Andersson.

Mer läsning

Annons