Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rutiner sedan dement 93-åring rymde från äldreboende

Flera nya rutiner har nu införts på äldreboendet i Sandviken där en dement 93-årig lämnade huset sent på kvällen

utan att det blev uppmärksammat av personalen.


Bland annat ska varje larm nu följas upp med snabbare besök.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går kunde 93-åringen trots rörelselarm i sitt eget rum lämna äldreboendet och ge sig ut på egen hand. Detta på grund av att nattpersonalen just då var upptagen med andra brådskande larm på en annan våning i huset.

De anställda svarade på larmet via telefonen, fick beskedet att 93-åringen var på väg att lägga sig och skulle sedan följa upp samtalet med ett besök på rummet. Men innan de hann göra det ringde anhöriga till mannen och berättade att de blivit kontaktade av poliser som i sin tur blivit uppringda av privatpersoner som hittat den förvirrade 93-åringen.

Utredningen av händelsen är nu färdig. Slutsatsen är att personalen inte kan ha överblick över alla våningar samtidigt. Därför föreligger det en brist i tillsynen över omsorgstagarna. Dessutom krävs det tydligare rutiner för prioriteringen av arbetsuppgifter.

Förutom att entrédörren nu är larmad nattetid ska varje larm som mottagits via telefon i fortsättningen följas upp med besök senast inom 15 minuter. Vid larm från en person med kognitiv störning ska larmet följas upp med besök omgående. Samma sak gäller larm från huvudentréns dörr.

I åtgärdspaketet ingår också att omvårdnadsplanen i fortsättningen ska dokumenteras tydligare.

Arbetarbladet skrev i går att enhetschefens Lex Sarah-anmälan var daterad i fredags men diarieförd i måndags. Det är fel. Handlingen diariefördes redan i fredags eftermiddag.

Mer läsning

Annons