Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sjukreseregler tvingar Sven att bli en miljöbov

Nya regler för sjukresor ska ge ett miljövänligare landsting.
Men för Sven Magnusson i Österfärnebo ger regeländringen märkliga konsekvenser.

Annons

Från den första juli blev det dyrare att åka sjukresor med bil och taxi. Buss och tåg blir däremot gratis. En undersökning har visat att landstingets resor motsvarar drygt 3 000 varv runt jorden per år, och syftet med regeländringen är att uppmuntra till ett miljövänligare resande.

Sven Magnusson i Österfärnebo är reumatiker och kunde tidigare åka till sjukgymnastiken i Sandviken med sin egen bil. Då fick han tolv kronor i milersättning. Men efter första juli måste han ta bussen för att få ersättning för sina utgifter.

Problemet är att han på grund av sjukdomen har svårt att röra sig, och därför måste ta taxi till och från hållplatserna. Först från hemmet till hållplatsen i Österfärnebo, sedan från hållplatsen i Sandviken till sjukgymnastiken.

– Det blir fyra taxiresor per besök. Jämför hur mycket det kostar mot för om jag hade fått ta bilen själv.

Han har kommit upp i högkostnadsskyddet, och betalar inte resorna själv. Taxin som hämtar honom i Österfärnebo kan ha kört från andra orter, som Sandviken.

– Det är så vansinnigt det kan bli!

För att få resa med taxi krävs ett intyg, och för Sven Magnusson är det omöjligt att på annat sätt ta sig från hemmet till hållplatsen.

På landstingets enhet för sjukresor hänvisar man till att taxi ska användas som ett sista alternativ.

– I första hand ska han ta egen bil fram till busshållplatsen, säger chefen Inger Engvers.

– Man blir förskräckt. Menar de att jag ska ha en bil stående i Sandviken? replikerar Sven Magnusson, och säger också att det inte går att parkera i anslutning till busshållplatsen på hemorten.

På det stora hela sparar landstinget in på miljön – men efter regeländringen blir Sven Magnusson ofrivilligt en större miljöbov än tidigare.

Mer läsning

Annons