Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stora sparkrav för handikappade

Handikappomsorgen ställs nu inför nya krav på nedskärningar. Utgifterna måste krympas med 7,3 miljoner kronor.

– Det blir mycket svårt utan att bryta mot lagar, säger nämndordföranden Patrik Häljeryd (S)

Annons

Trots omfattande rationaliseringar gjorde handikappomsorgsnämnden förra året ett minusresultat med drygt 10 miljoner kronor.

2011 har börjat lika tufft. När nya nämnden på tisdagen hade sitt första möte för mandatperioden tvingades politikerna inleda med att konstatera att det nu fattas 7,3 miljoner kronor i budgeten för den befintliga verksamheten.

– Det är staten som för över kostnader på kommunerna. Försäkringskassan drar åt tumskruvarna ordentligt. När de gör sina nya bedömningar blir vissa personer helt utan assistansersättning. Men vi måste ändå ta hand om medborgarna utifrån det hjälpbehov de har, säger Patrik Häljedryd.

Att handikappomsorgens beräknade underskott för 2011 redan skjutit i höjden beror också på att det nu är osäkert om Ockelbo ska lägga ned sitt eget korttidsboende för att i stället köpa tjänster av Sandviken.

– Vi kan i alla fall inte räkna med att det blir så.

Politikerna i handikappomsorgsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att ta fram sparåtgärder motsvarande 7,3 miljoner kronor.

Patrik Häljeryd var dock efter mötet tveksamt till om det är möjligt utan att nämnden bryter mot lagstiftningen.

– Vi har inte så stora marginaler kvar efter alla effektiviseringar och rationaliseringar. Vi kan inte låta enskilda människor komma i kläm. Det är möjligt att det slutar med att vi måste gå till kommunledningen och tala om att vi inte fixar det.

Mer läsning

Annons