Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye vd:ns klara besked på Sandvikstämman: Huvudkontoret flyttas inte tillbaka till Sandviken men kommer att krympa

/
  • Johan Molin och Björn Rosengren satte sig på podiet på sin första Sandvikstämma.

Sandviks huvudkontor kommer inte att flyttas tillbaka till Sandviken. Men kontoret i Stockholm, där cirka 180 personer jobbar i dag, blir mindre.
– Vi kommer att flytta tillbaka många av de centrala funktionerna ut i verksamheterna, sa Björn Rosengren, Sandviks vd, vid årsstämman i Göransson Arena på torsdagen.

Annons

Det är i linje med den nya riktning som Björn Rosengren börjat staka ut sedan han tillträdde för sex månader sedan.

– Vi måste vara snabbfotade och ha en rak och tydlig struktur och fokusera på verksamhetsområden där vi är och kan bli nummer ett eller två, sa han.

Decentralisering är ett av ledorden. Ansvar och befogenheter ska flyttas närmare kunderna. Björn Rosengren vill ha mer av entreprenöranda i Sandvik.

– Beslutsfattandet flyttas ner i organisationen, till självstyrande produktenheter, sa han.

Han använde liknelsen med Vasaskeppet som förliste på sin jungfruresa sedan det blivit alltför pompöst. Sandvik ska bli lättare att manövrera, menade han.

Aktiespararnas Albin Rännar tog upp tråden.

– Vasaskeppet var felkonstruerat. Sandvik går dåligt när konjunkturen går dåligt, sa han och undrade om Sandvik alltid behöver hjälp av en växande marknad eller om skeppet kan konstrueras om så att det flyter av sig själv.

Han hoppades att "båtbyggare" Rosengren och nye "kungen", styrelseordförande Molin, kan skapa ett skepp med stabil flytförmåga, "med låg tyngdpunkt och bra stabilitet"

Björn Rosengren medgav villigt att resultatet för 2015 inte levde upp till förväntningarna. Vinsten efter skatt blev 2,2 miljarder kronor, en tredjedel av det som fanns på sista raden året innan.

Aktieägarna fick nöja sig med 2,50 kronor per aktie, en krona mindre än förra året.

Men ingen protesterade mot den sänkta utdelningen. De fick ju faktiskt dela på mer än årsvinsten.

Braskande nyheter presenterades inte på stämman, även om Rosengren passade på att pränta in den nya riktningen.

Han passade också på att kommentera senaste tidens rubriker om att Sandvik skulle ha fuskat med skatten. Sandvik förlorade ett mål i förvaltningsrätten som innebär att koncernen krävs på 295 miljoner i ytterligare skatt.

– Jag håller inte med om påståendet att vi skattefuskat. Vi driver ingen aggressiv skattepolitik. Vi gör rätt för oss, menade han och sa att Sandvik i fjol betalade 1,8 miljarder kronor i skatt i Sverige – om man räknar med både löne- och fastighetsskatt och bolagsskatt.

På förra årets stämma valdes Johan Molin till ny styrelseordförande. Men eftersom han tillfrågades med bara några dagars varsel så kunde han bara vara med via länk och storbildsskärm. Nu deltog han i sin första Sandvikstämma.

Han vill inte säga om han redan då, för ett år sedan, var inne på att ersätta Olof Faxander som vd.

– Man måste lära känna människor, se vad som är bäst för företaget och göra en utvärdering. Jag kom till slutsatsen att Sandvik skulle må bra av ett nytt ledarskap. Det var mer än en faktor. Men jag tror att vi i dag ser att det nog inte var så dumt, säger Johan Molin när Arbetarbladet pratar en stund med honom efter stämman.

Vad tror du om närmaste framtiden?

– På lång sikt är jag väldigt optimistisk för Sandviks del. Kortsiktigt måste vi anpassa oss till en besvärlig omvärld med vikande efterfrågan. Exakt vad det innebär är något som affärsområdesansvariga jobbar med, säger Johan Molin.

LÄS OCKSÅ: Så var årsstämman - vi rapporterade direkt

Mer läsning

Annons