Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hotell planeras i Stadsparken

Två olika företagskonstellationer planerar att bygga ett nytt hotell i Sandviken.
Det hetaste alternativet för lokaliseringen är ”cirkusplatsen” i Stadsparken, alldeles intill Parkbadet.
Men inom kommunen studeras nu även fyra andra alternativ. Däribland platsen där Hammargymnasiet i dag har sin idrottshall.

Annons

Sandvik AB och andra Sandvikenföretag har länge signalerat om att det fattas hotellrum i stan. Behovet väntas öka ytterligare när nya Göransson Arena står färdig någon gång nästa vår.

– Det finns en ganska stor efterfrågan för att uttrycka sig blygsamt, säger Jimmy Rödlund, s, tillväxtnämndens ordförande.

Få igång en debatt

Inom tillväxtnämnden gjorde man för ett halvår sedan ett idékoncept för Sandvikens centrum där en av idéerna var att placera ett hotell nära Parkbadet i Stadsparken.

– Vi ville bara lyfta fram en tanke och få igång en debatt, säger Jimmy Rödlund.

Nu ser det ut som att idén med hotell i Stadsparken kan komma att bli verklighet. Sandvikenföretagaren och konsulten Niklas Ljungström undersöker tillsammans med två byggföretagare och en fastighetsföretagare marknaden för en hotelletablering med Stadsparken som förstaalternativ.

Cirka 70–80 rum

– Vi håller på att projektera, rita och kalkylera. Det återstår att se var vi hamnar. I övrigt avstår jag i just det här läget från kommentarer, säger Niklas Ljungström

Enligt vad Arbetarbladet erfar funderar företagskonstellationen på att bygga ett hotell i storleksordningen 70–80 rum.

Tillgång till folkets hus

Planer på att bygga nytt hotell centralt i Sandviken har även en annan lokal företagare. Från hans sida verkar dock inte intresset för dagen vara lika hett.

Byggplanerna har föranlett bygg- och miljöförvaltningen att göra en studie där för- och nackdelar med ett antal olika alternativ undersökts (se faktaruta). Kommunen vill helst att ett nytt hotell byggs där Hammargymnasiets idrottshall står i dag.

– Ett sådant hotell får tillgång till Folkets Hus konferensutrymmen, vilket ger synergieffekter. Ur ett kommunalt perspektiv är det också bättre att få en ersättningsbyggnad för något som kanske ändå måste rivas, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.

Hon är dock medveten om att det i slutändan inte spelar så stor roll hur kommunen vill ha det om den som ska bygga hellre väljer ett annat alternativ. Och Anna Maria Häggblom är inte avvisande till alternativet Stadsparken.

– Men det är ett mer vidlyftligt alternativ som kräver en väldig omsorg när det gäller utformning och gestaltning. Det bör också bli ett hotell som kan generera mer liv och rörelse i en park som i dag är för stor i förhållande till det antal människor som rör sig där. Gärna med skybar eller en typ av annan servering som är öppen för andra än dem som bor där.

– Ett lågprishotell där gästerna hämtar nyckeln någon annanstans vore en ingen bra lösning för Stadsparkens del.

Mer läsning

Annons