Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt varsel på Sandvik – 35 tjänster i Sandviken tas bort

/

60 Sverigeanställda på Sandvik varslas om uppsägning. 35 av dem i Sandviken. Det meddelar företaget sina medarbetare.

Annons

Dagarna före Sandvik släpper sin tredje kvartalsrapport kommer beskedet. Det finns en övertalighet på 70 personer inom ett antal Sverigebaserade koncernfunktioner.

Ett varsel omfattande 60 personer har nu lämnats in till Arbetsförmedlingen i Sandviken och Stockholm.

I Sandviken berörs 35 personer.

Det är bland annat svenska landsorganisationerna för kommunikation, finans, personal, juridik och Sandviks besöksservice som berörs.

Totalt arbetar 550 personer inom Sandvik group som de berörda funktionerna tillhör, 325 av dem i Sandviken och 125 i Stockholm.

– Det är en blandning av alla möjliga tjänster, från ren administration till koncernansvar på alla nivåer, säger Unionens lokale ordförande Per Hedman.

Det är bara tjänstemän på koncernnivå som berörs av det aktuella varslet, något som är ovanligt i Sandviks värld.

– Det har varit några få mindre neddragningar, men det har aldrig lagts något varsel på de här funktionerna tidigare. Det är historiskt, säger Per Hedman.

Han tycker ändå inte att det var helt oväntat.

– Det var ju väntat att det skulle komma något. Vi har ju förstått att vi behöver spara.

Företaget förklarar orsaken till neddragningen med den svagare marknadsutvecklingen som kommunicerades i samband med resultatet för andra kvartalet. Det skriver tillförordnad vd och finanschef, Mats Backman, i sitt meddelande på intranätet.

– Vi har gått igenom koncernfunktionerna och identifierat en övertalighet. Vi försöker ständigt effektivisera, kommenterar Pär Altan, extern kommunikationschef varslet.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är så färskt. De inledande reaktionerna är blandade. Det är ju inga roliga nyheter. Men jag vill understryka att det inte är några individer som har pekats ut i det här skedet. Det kommer under den fortsatta processen och under förhandlingar med facket, säger han.

För Unionen ligger fokus nu på att stötta medlemmarna.

– Vi ska ut och träffa medlemmarna och fånga upp den oro som finns ute i organisationen. Sen ska vi sätta oss och förhandla. Det här är ett varsel och vi vet ännu inte vad det kommer landa i, säger Per Hedman.

LÄS OCKSÅ: Underhållet centraliseras på SMT – oklart hur många jobb som försvinner

TIDIGARE: Sandvik Coromant varslar i Sandviken och Gimo

LÄS OCKSÅ: Sandvik får behålla kameraövervakning

LÄS OCKSÅ: Sandvik vill sälja Mining Systems

Mer läsning

Annons