Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbosjukan väntas under sensommaren

/

Myggforskare Jan Lundström spår ett stort utbrott av Ockelbosjukan under sensommaren. Infektionen sprids genom myggbett och Lundström menar att sjukdomen bör tas på allvar.

Annons

Får du röda knottror på huden, smärta och stelhet i leder och samtidigt har blivit myggbiten – då kan du ha drabbats av Ockelbosjukan.

– De flesta blir friska efter några veckor, men 20 till 25 procent får kronisk värk och ledproblem, säger Jan Lundström.

Det är den rödbruna översvämningsmyggan som överför viruset till människor. Den hör till samma släkt, Aedes, som stickmyggorna som skapar så stora problem i Österfärnebo, men de bör inte förväxlas.

– Den som bär på viruset finns mest i skogsmark och man drabbas ofta när man är ute och plockar svamp. Den finns i ungefär samma utsträckning i hela Sverige och inte mer kring Nedre Dalälven än någon annanstans, säger Jan Lundström.

Ungefär var 1 000:e till 5 000:e mygga bär på smittan, men den kan vara mer frekvent på vissa platser. Det är dock bara i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna, samt i Finland och Ryssland som viruset som framkallar Ockelbosjukan har påträffats.

– Vi vet inte med säkerhet varför de infekterade myggorna bara finns här. Viruset kommer från början från fåglar och fågel-myggcykeln är inte densamma norröver. Varför sjukdomen inte har uppträtt i sydligare delar av Sverige är oklart, säger Jan Lundström.

Sjukdomen har haft ett större utbrott var sjunde år ända sedan mitten på 70-talet då de första fallen dokumenterades. Redan förra året kunde Arbetarbladet därför berätta det troligen är dags i år.

Värddjuret är från början fåglar och viruset överförs först till Culex Torrentium-myggan som sprider smittan vidare till den rödbruna översvämningsmyggan, vilken sedan infekterar oss människor.

– Under augusti och september är den rödbruna översvämningsmyggan den vanligast förekommande myggan i Sverige, så då skulle jag i alla fall inte riskera att bli myggbiten, säger Jan Lundström.

Mer läsning

Annons