Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenig nämndsa ja tillstängning

Trots kritiken blev det ja till sparförslaget att stänga 14 platser på servicehuset Hantverkarn och göra om sex platser på Spelmannen till demensboende. Men socialnämnden var oenig.

Annons

Förslaget, som ska spara 2 miljoner kronor, har kritiserats för att ha lagts fram i panik. Pensionärsrådet i Hofors, som befarar att många äldre inte kommer att få plats på särskilt boende, har vädjat till politikerna att tänka igenom det minst ett varv till.

Men socialnämndens ja i går innebär att 14 platser på Hantverkarn försvinner. Samtidigt görs sex befintliga platser på Spelmannen om till demensboende.

– Det har inte hastats fram utan idéerna har funnits länge. Alla enhetschefer är positiva, de tycker att det blir tryggare för alla parter och även ger bättre patientsäkerhet, säger ordföranden Diana Blomgren (S) som menar att kvaliteten höjs när demensvården koncentreras till ett fåtal boenden.

Beslutet var dock inte enigt, Alliansen och Folkhemmet reserverade sig.

– Vi befarar att det blir större tyngd på hemtjänst och anhöriga. Vi är också oroliga för den otrygghet som det innebär för de äldre i kommunen, säger Ziita Eriksson (M) och Helena Wikström (C) som även varnar för personalminskningar samt köer när platser försvinner.

De tycker att tillräckliga nedskärningar redan har gjorts inom äldreomsorgen där mycket av verksamheten är lagstadgad.

Diana Blomgren kallar oppositionens alternativa sparförslag för ofinansierade.

– De säger ingenting om vad vi ska göra i stället.

Mer läsning

Annons