Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om fristadssatsning

Det hettade till när Sandvikenpolitikerna skulle ta beslut om att bli fristad för utsatta konstnärer.
Både Kristdemokraterna och rasistiska Sverigedemokraterna satte sig på tvären.

Annons

Socialdemokraterna Marie Lind och Robert Sten fick på måndagskvällen igenom sin motion om att Sandviken, precis som Gävle, ska bli en fristad.

Redan nästa år ska Sandviken ta emot sin första förföljda konstnär som under två år skyddat ska kunna utöva sitt skapande. Men projektet ogillades av två partier.

Sverigedemokraterna var ivrigast upp i talarstolen för att fördöma motionen.

– Har man flyktingsskäl så är det migrationsverket som har det ansvaret. Jag anser därför att det faller utanför kommunal kompetens och ingenting som vi ska ägna oss åt, sa SD:s gruppledare Per Kihlgren.

Partiets samtliga ledamöter reserverade sig också mot beslutet som ändå gick igenom.

Även Kristdemokraternas lokale gruppledare Leif Jönsson visade sin skepsis mot satsningen.

– Jag yrkar avslag eftersom det här inte är någon kommunal angelägenhet. Och är en person som har en penna mer värd än den som kommer med en vanlig målarpensel eller tomma händer, varför ska vi göra skillnad på folk och folk? Kostnaden är också felaktig. Det kommer kosta 1-1,5 miljon och inte 400 000 kronor, sa han i sitt anförande som fick många i salen att förvånas.

– I få länder riskerar man livet för att man målar väggar eller tak. I allt för många…länder riskerar man livet för att uttrycka sin åsikt. Det här skulle vi ha gjort för länge sedan, replikerade Kerstin Olsson (V).

Leif Jönsson fortsatte sin kritik och lyfte att 400 barn står i kö till kulturskolan och att alla kristna som är förföljda glöms bort.

Men efter påtryckningar från en stor del av fullmäktigeförsamlingen gav han upp och la ner sitt avslagsyrkande. För det utdelades applåder.

Mer läsning

Annons