Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet ombehovet avdagmammor

Sandvikens kommun mörkar efterfrågan på dagmammor. Därför framstår det som att det är en form av barnomsorg som inte längre efterfrågas.
Det ansåg föräldern Örjan Norgren när ämnet diskuterades på kommunfullmäktiges frågestund för allmänheten.

Annons

Som företrädare för föräldrar som föredrar familjedaghem framför förskolor undrade Örjan Norgren varför Sandvikens inskränker och försvårar förutsättningarna för dagmammorna i stället för att utveckla verksamheten.

Han nämnde Borlänge som exempel på en annan industrikommun som gjort tvärtom genom att utöka antalet platser på familjedaghem.

– Ekonomiskt är det också en besparing eftersom en plats på förskola kostar 181 000 kronmor medan en plats hos dagmamma kostar 89 000, sade Örjan Norgren.

Ann-Catrin Brockman (S), kunskapsnämndens ordförande, svarade att kommunen inte har några planer på att ta bort familjedaghem men inte heller några planer på att anlita fler.

– Det finns helt enkelt ingen efterfrågan just nu, sade hon.

Något som Örjan Norgren starkt ifrågasatte. Utifrån sina egna kontakter hävdade han att det i så fall bara beror på att kommunen mörkar den efterfrågan som finns genom att inte föra en statistik över intresseanmälningarna.

Mer läsning

Annons