Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklarhet om översvämningarna i Sandviken

/
  • Ovisst. Ingen vet riktigt säkert om taket på Göransson Arena orsakade översvämningar på Årsundavägen. Men Nils Nordenskiöld, projektansvarig, tror inte på den teorin. ”Det har varit översvämningar på Årsundagatan tidigare, detta är inte första gången”, säger han.

Kan taket på Göransson Arena vara en bidragande orsak till de kraftiga översvämningarna på Årsundavägen? Boende i området hävdar detta, men mycket verkar vara oklart kring förödelsen.

Annons

Det häftiga skyfallet som svepte in under lördagen drabbade Sandviken väldigt hårt. Orsaken till översvämningarna på Årsundavägen vid Göransson Arena är ett mysterium. Flera boende vid Årsundavägen larmade SOS om översvämningar i både källare och hus under det kraftiga ovädret.

En del av de boende på området som Arbetarbladet har pratat med säger att anledningen till översvämningarna är det 15 000 kvadratmeter stora arenatakets förtjänst och att det aldrig tidigare varit med om något liknande. Något som Nils Nordenskiöld, projektansvarig, inte tror på.

– Det har varit översvämningar på Åsundagatan tidigare, detta är inte första gången. Gatan lutar och de som drabbats värst av översvämning är de som bor vid den lägsta punkten där lutningen är tydligast. Att det skulle vara taket på Göransson Arena som orsakat detta tror jag inte på. Det skulle i så fall kanske kunna bero på att rännstensbrunnarna i marken inte kunde ta hand om allt vatten längs vägen på grund av för högt tryck, säger Nils Nordenskiöld.

På grund av att projektet sker i en viss ordning har de fördröjningsbrunnar som ska finnas runt arenan inte blivit klara. Fördröjningsbrunnar vid stora byggen har kommit till på senare år och ska utjämna dagvattenfödet.

De ligger under jorden och ser ut som stora bassänger som ska ta upp vattnet för att sedan släppa ut lite i taget om det blir översvämning. Men Nils Nordenskiöld tror inte heller att fördröjninsbrunnarna skulle ha kunnat förhindra översvämningarna om de varit klara.

– Jag tror inte att det är det som är problemet, det är lutningen i vägen, säger Leif Nordenskiöld. Han hävdar samtidigt att det inte var hans påfund med fördröjninsbrunnar utan en idé från Sandviken energi.

Arbetarbladet ringer Sandviken Energi och får ett helt annat uttalande.

– Jag tror att det kanske skulle ha förhindrat att det blev så stora översvämningar om det varit klart, men det är något vi måste utreda nu, säger Bertil Paulsson, gatu- och vattenchef.

Mer läsning

Annons