Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagliga assistansteam är nu lagliga

/
  • KLARTECKEN. Efter klartecknet från Socialstyrelsen räknar handikappomsorgschefen Peter Olofsson med att Sandvikens kommun ska organisera ett eller två nya assistansteam i halvåret.

Den tidigare olagligförklarade Sandvikenmodellen med assistansteam inom handikappomsorgen får nu okej av Socialstyrelsen.
– Jätteroligt. Det här är framtiden för personlig assistans. Nu kan vi vara stolta och köra fullt ut, säger nämndordföranden Patrik Häljeryd

Annons

Sandviken har lyfts fram som en förebild för handikappomsorgen i övriga landet när det gäller att förändra arbetssättet inom personlig assistans.

Genom att bilda team med ett 15-tal anställda runt cirka fem funktionsnedsatta anser de ansvariga på kommunen och de fackliga företrädarna för Kommunal att de skapat mycket bättre arbetsvillkor för personalen och minst lika bra villkor för brukarna till något lägre kostnader.

Ett lagarbete

Det tidigare extrema ensamarbetet har förvandlats till ett lagarbete där assistenterna har tillgång till både arbetskamrater och arbetslokaler att samlas i för administrativt arbete, möten och lunchpauser.

– Våra anställda gör ungefär samma resa som gamla tidens hemsamariter. De saknade också kollegor, yrkesstatus och arbetslokaler innan yrket förvandlades och vi fick dagens hemtjänst, säger handikappomsorgschefen Peter Olofsson.

En missuppfattning

Men när länsstyrelsen granskade assistansteamen fann inspektörerna att arbetssättet påminde för mycket om just hemtjänsten. Den personliga assistansen är inte så personlig som den ska vara enligt rättighetslagen LSS, menade länsstyrelsen och satte stämpeln ”olagligt” på lagarbetet.

– En missuppfattning, svarade handikappomsorgen i Sandviken och påpekade att varje brukare fortfarande har en eller flera assistenter kopplade till sig i första hand.

Lever upp till kraven

Nu har Socialstyrelsen prövat frågan och gett klartecken för assistansteamen. Till skillnad från länsstyrelsen tycker Socialstyrelsen att Sandvikenmodellen lever upp till de krav som ställs i lagen.

– Det här är en stor grej för oss. Nu kan vi köra fullt ut, säger Patrik Häljeryd (S), handikappomsorgsnämndens ordförande.

Redan i november bildas ett nytt assistansteam i Björksätra.

– Vi räknar sedan med att organisera ett eller två nya team i halvåret. Så småningom kommer alla att jobba så här. Möjligen med undantag för några assistenter med enskilda brukare ute på landet, säger Peter Olofsson.

Mer läsning

Annons