Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika villkor för Gysinge och Högbo

Högbo Brukshotell betalade förra året 16 procent av sin omsättning i hyra till Sandvikens kommun. Gysinge Wärdshus betalade 27 procent för lokaler med mycket sämre standard.

Annons

Både Gysinge Wärdshus och Högbo Brukshotell är hyresgäster till Sandvikens kommun. Men trots att det är samma fastighetsägare och likartad verksamhet är hyresförhållandena helt olika.

Brukshotellet hyr sin fastighet av kommunägda bolaget Högbo Bruk AB med ett omsättningsbaserat hyresavtal.

Går det bra för hotellet får Högbo Bruk AB ökade intäkter som kan återinvesteras i fastigheten så att hotellet får ännu fler gäster och kan betala ännu mer hyra i en positiv spiral.

Upplägget har varit lyckat för båda parter. Hotellet omsatte förra året nästan 50 miljoner kronor, en ökning med 20 procent jämfört med året innan, och redovisade en vinst med 4 miljoner kronor.

Gysinge Wärdshus hyr sin fastighet direkt av tekniska kontoret, betalar en fast hyra som inte påverkas av konjunktursvängningar och har sådana problem med eftersatt underhåll att företaget blivit utkastat ur den för konferensanläggningar prestigefyllda och viktiga organisationen Svenska Möten.

Medan Högbo Brukshotell höjt omsättningen och levererat rekordvinster har det gått åt andra hållet för Lindgren Hotels AB, företaget som driver Gysinge Wärdshus. Omsättningen har sjunkit från nästan 10 miljoner 2003/2004 till 7,8 miljoner förra året, då den redovisade vinsten bara var 85 000 kronor.

Med fast hyra, skenande kostnader för direktverkande el och sänkt omsättning får värdshuset lägga en allt större andel av sina pengar på lokaler som förfaller och bidrar till att omsättningen fortsätter sjunka i en negativ spiral.

Mer läsning

Annons