Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omöjligt att själv upptäcka argon

Den Argongas som används som skyddsgas vid svetsning är omöjlig att upptäcka utan utrustning.

Argon är helt luktfri och färlös och kan innebära livsfara i slutna utrymmen – som det källarutrymme där de två arbetarna dog på Smältverk 08.

Annons

– Gasen är farlig på så sätt att den tränger undan syre och i slutna utrymmen innebär det en risk, säger Tommy Eriksson Wikén, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Det som kan vara så förrädiskt med argongas är att den inte märks, den har varken lukt eller färg. Gasen tränger undan syret och det är svårt att upptäcka om ett läckage av argon uppstår. När stora mängder argon läcker ut, minskar syrekoncentrationen i luften och till slut finns det nästan inget syre kvar. I slutna utrymmen med dålig ventilation är det en livsfara.

– Först kanske du märker att du blir lite yr och har svårt att andas, sedan tuppar du av och blir medvetslös. Sedan kvävs du till döds av syrebristen, säger Tommy Eriksson Wikén.

Föreskrifter måste följas

Argon används ofta som skyddsgas vid elektrisk svetsning och vid kemiska processer inom industrin. För att inte olyckor ska inträffa har Arbetsmiljöverket föreskrifter som måste följas vid hantering av gaser.

– När du handskas med gas måste det precis som vid alla andra typer av arbeten göras en riskbedömning. Vilka risker som finns, vilken skyddsutrustning som behövs, vilka rutiner som man har, säger Tommy Eriksson Wikén.

När argon hanteras så ska det finnas en syrgasmätare som mäter syrehalten i luften, för att förhindra olyckor. Om gasen läcker ut så minskar syrehalten i luften och med hjälp av mätinstrumentet går det att upptäcka läckan.

”Måste ha bra ventilation”

– Ska du hantera argon ska du ha syrgastuber med dig som utrustning, samma tryckluftspaket som räddningstjänsten använder. Dessutom måste lokalen ha bra ventilation och du får inte jobba ensam, säger Tommy Eriksson Wikén.

Mer läsning

Annons