Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridda Sjösunda på väg att säljas?

/
  • KÖPARE. Sandvikens kommun har en intresserad köpare till Sjösunda, semesterhemmet som på 60-talet skänktes till kommunens funktionsnedsatta invånare. Grannen Årsunda Strandbad vill köpa Sjösunda med de två handikappanpassade uthyrningsstugorna som byggts med EU-bidrag.

Det ofta omstridda semesterhemmet Sjösunda kan komma att bli en del av Strandbadens camping.
– Då får vi en mer komplett anläggning och ett helhetsgrepp över området, säger ägaren Roland Haglund.
Men frågan är känslig och handikapporganisationerna i Sandviken motsätter sig starkt en försäljning.

Annons

Sjösunda är sedan nästan 50 år tillbaka de funktionsnedsattas egna semesterparadis vid den två kilometer långa sandstranden i Årsunda som brukar kallas ”Gästriklands riviera”.

Anläggningen skänktes på 60-talet till Sandvikens kommun som en specialriktad gåva till invånare med handikapp av olika slag för att de skulle kunna vistas vid Storsjön på sina egna villkor.

Men under årens lopp har det förekommit en hel del stridigheter om hur Sjösunda ska användas. Både inom handikapprörelsen och mellan handikappföreningar och kommunen.

Sedan en tid tillbaka sköts Sjösunda av Gränsland, den ekonomiska förening som bildades när Sandvikens kommuns EU-stödda satsning på handikappturism skulle övergå i permanent verksamhet. Men Gränsland har trots påstötningar inte fått något formellt avtal med kommunen och nu kan det i stället bli aktuellt med försäljning till privatägda Årsunda Strandbad med camping och restaurang.

– Vi har fått en fråga om vi är intresserade att sälja, säger Mikael Reijer, kommunens tekniske chef.

Hans generella inställning är att de fastigheter som Sandvikens kommun äger måste skötas så att det inte uppstår kapitalförstöring, och att när det inte är ekonomiskt möjligt kan vara bättre att någon annan tar över.

– Men i just det här fallet är det mycket politik i frågan, konstaterar han.

Roland Haglund, ägare till Årsunda Strandbad, ser Sjösunda med de två handikappanpassade uthyrningsstugorna som ett bra komplement till den övriga turistanläggningen.

– Det skulle vara jättekul om vi fick tillgång till boende som är handikappanpassat ända ned till sjön. Då skulle vi bli unika, säger han

Roland Haglund ser också en fördel med en ansvarig för hela strandområdet.

– Då är det lättare att ingripa och agera om det uppstår problem.

Handikapporganisationerna är lovade information vid ett möte i dag på eftermiddagen.

– Jag har bara hört rykten. Tänker kommunen sälja är det åt helsike. Då är vi lurade, säger Inger Romdahl, ordförande i HSO, handikappföreningarnas paraplyorganisation.

Mer läsning

Annons