Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstritt bygge godkändes

Det blev en ovanlig majoritet när fullmäktige efter fyra års stridigheter godkände det kontroversiella bostadsprojektet i See by.
Socialdemokraterna fick stöd av Folkpartiet, Ny ordning och Vänsterpartiet.
S ordinarie partner Centern sade nej tillsammans med Moderaterna, Miljöpartiet och KD.

Annons

Alltifrån bybor till länsstyrelsechefer har under åren haft starka åsikter om villaprojektet i See i Kungsgården som till sist krympt till en plan med bara tre tomter.

Enligt Eva Ljungström (S), bygg- och miljönämndens ordförande, har det dock för de ansvariga politikerna egentligen inte funnits något utrymme för tyckande.

– Vi ska agera proffsigt och rätta oss efter de lagar och regler som gäller. När vi inte hittat något lagrum att hänga upp ett avslag på, då måste vi vara för planen, sade hon i går.

Det resonemanget köpte inte Johnny Sandgren (C):

– Politik är för mig samhällsplanering. Om det inte fanns någon skillnad mellan juridik och ideologi kunde vi lika gärna låta tjänstemännen fatta besluten. Det är vi som politiker som ska säga ja eller nej. Här finns värden som jag vill värna om och därför säger jag nej.

Seeplanen fördes upp till fullmäktige eftersom den trots den trots litenheten ansågs vara principiellt viktig.

Det blev en lång debatt där Per-Johan Emtell (MP), Tjälvar Åslund (KD), Mats Mattsson (C), Veronica Wernersson (C), Mats Mattsson (C) och Rittta-Liisa Björk (M) ledde motståndet mot bostadsbygget.

Risk för konflikter med jordbruk och djurhållning samt behovet av att skydda kulturhistoriska värden var huvudargumenten emot att det ska byggas villor.

Men med 33–17 sade fullmäktige dock ja till detaljplanen. Stefan Wigö (S) avstod från att rösta.

Mer läsning

Annons