Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen laddar för att ta över i Sandviken

Tillsammans med lokalpartiet ny ordning siktar de borgerliga oppositionspartierna på att ta över makten i Sandviken efter nästa val.

Annons

Partierna presenterade i går en gemensam skuggbudget som de själva betecknar som en tidig valbudget.

Moderaterna, folkpartiet, kd och no har samarbetat med varandra sedan centern gick över och bildade kommunregering ihop med socialdemokraterna.

Men enligt företrädarna för fyrpartikonstellationen har de aldrig tidigare varit så eniga och tydliga om hur det politiska alternativet i Sandviken ser ut som i den budget som lades fram i går.

– Det här är mer än en budget för 2009. Det är upptakten till ett allvarligt försök att få majoritet i kommunen, säger Nils-Gunnar Kempe, fp.

Större öppenhet för andra driftformer är, enligt partföreträdarna själva, det som framför allt utmärker oppositionspartiernas politik i förhållande till den nuvarande majoritetens.

– Det finns stora effektivitetsförbättringar att göra, säger Helena Sjöberg, fp.

Fyrpartikonstellationen anser också att s och c är allt för slösaktiga med investeringar för lånade pengar i sin budget. Att exempelvis bygga om Hammargymnasiet till kulturskola och vuxenutbildning för minst 65 miljoner ställer de inte upp på.

– Vi måste bromsa nu, säger Riitta-Liisa Björk, m.

För att ha en realistisk chans att bilda kommunregering i Sandviken 2010 måste de fyra partierna förmodligen bli fem genom att värva tillbaka centern.

– Det borde inte vara omöjligt. Centern har ju inte gjort något som helst avtryck i samarbetet med socialdemokraterna, säger Joe Eriksson-Gladh, no. Mats Jonsson

Mer läsning

Annons