Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen rasar över inställt möte

Många socialdemokrater var sjuka eller bortresta. Därför blev kunskapsnämndens viktigaste möte för året i sista stund uppskjutet.
Oppositionspartierna rasar över agerandet.
– Oerhört fräckt. Det här är maktmissbruk, säger Karin Gustavsson, v.

Annons

Kunskapsnämndens ordförande Klas Palmér, s, skulle själv resa bort i tjänsten. Flera av hans partikamrater hade också förhinder. Inför risken att s skulle hamna i en oväntad minoritetsställning inför beslutet om 2009 års budget valde Palmér med några dagars varsel att skjuta upp mötet en vecka.

– Vi tyckte det var bra om så många som möjligt av dem som ska vara med och ta ansvaret för budgeten också fick insyn och möjlighet att själva vara med och fatta beslutet, säger vice ordföranden Ann-Catrin Brockman, s.

”Väldigt dålig stil”

Någon politisk betydelse fick inte det uppskjutna mötet, enligt henne.

– Det har inte framkommit tidigare att vi inte skulle vara överens om nästa års budgetramar. Några revolutionerande förändringar hade det inte blivit med en annan majoritet.

Men oppositionspartierna gillade inte socialdemokraternas agerande. Folkpartiet, moderaterna och vänstern markerade efteråt på olika sätt att ett viktigt möte inte får skjutas upp med kort varsel bara för att det passar ett visst parti bäst.

– Väldigt dålig stil. Det kanske inte var ett medvetet agerande av socialdemokraterna för att förhindra en annan majoritet. Men det var i vart fall slarvigt och klantigt. Även för det finns det gränser, säger Karin Gustavsson.

”Maktmissbruk”

Hon använder ordet ”maktmissbruk” och menar att en ordförande som i sista stund vill ändra mötesdatum borde prata med alla partier och inte bara med sina egna partikamrater. När det uppskjutna mötet hålls i nästa vecka är Karin Gustavsson själv förhindrad att delta. Även andra oppositionsföreträdare har gjort sig upptagna på annat håll eftersom de har förutsatt att budgetmötet skulle hållas på ordinarie mötesdag. Moderaten Anders Sjödén är en av dem som inte kan vara med.

– Jag är besviken över att ordföranden inte hade en dialog med oss andra. Men enligt reglementet har han rätt att göra så här. Då är det bara att bita ihop och gå vidare. Förhoppningsvis blir det en bättre framförhållning i fortsättningen, säger han.

Mer läsning

Annons