Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öronmärkta miljarder för mer personal inom äldreomsorgen

/
  • Ökad personaltäthet inom den kommunala äldreomsorgen med hjälp av statliga medel. Det finns med som en del av regeringens vårproposition.

Ökad personaltäthet inom äldreomsorgen. Det är en konkret satsning i vårpropositionen. De nya vårdjobben ska helt finansieras med statliga bidrag till kommunerna.

Annons

Den faktiska fördelningen är inte klar, men nedbrutet efter befolkning ger regeringens nya satsning på äldreomsorgen 25 nya jobb i Gävle och 9,5 i Sandviken, totalt 46 jobb i Gästrikland och Norduppland. Och dubbelt så många kommande år.

Budgetpunkten som är en viktig del i vårpropositionen är resultatet av ett inspel från Vänsterpartiet. Pengarna som motsvarar totalt 1 miljard kronor i år och 2 miljarder nästa år är öronmärkta för äldreomsorgen.

– Det är väldigt viktigt att öka personaltätheten. Det är ett så tufft att jobba inom omsorgen med hög stress och den behöver minska, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson och fortsätter.

– Omsorgen är underfinansierad överlag och därför behövs det ökade statsbidrag som det blir nu.

Arbetarbladet har skrivit om svårigheten för nyutbildade undersköterskor att få en fast tjänst inom den kommunala omsorgen.

Kommer ni att utöka antalet fasta anställningar i och med det här ekonomiska tillskottet?

– Det vi jobbar med redan nu är en vikariepool och får vi mer pengar genom vårbudgeten är det klart att vi kan fastanställa ännu fler, säger omsorgsnämndens ordförande i Sandviken Robert Sten (S).

Han uppfattar att det just nu finns störst behov av förstärkning inom hemtjänsten.

Är det här så många tjänster att kommer att minska stressen för de som jobbar?

– Ja, på de ställen de där tjänsterna kommer att hamna, säger Sten.

Under sitt Gävlebesök lyfte Ylva Johansson (S) fram satsningen på äldreomsorgen som ett jämställdhetsarbete.

– De flesta som vårdas i äldreomsorgen är majoritet kvinnor och nästan alla som arbetar inom äldreomsorgen är kvinnor och de som får göra jobbet när äldreomsorgen inte fungerar, alltså anhöriga, är också i stor utsträckning kvinnor. När vi nu satsar på att fler ska anställas betyder det bättre kvalité för de som vårdas och bättre förhållanden för de som arbetar där och avlastning för anhöriga.

Mer läsning

Annons