Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortsborna lättade - men besvikna

/
  • Uppe på ett tak i ett villaområde, med utsikt över ängar och älv och besprutningshelikopter, står Mats Wedin och tvättar tegel.
  • Rolf Hellström, före detta räddningschef i Österfärnebo, ger en stor eloge till landshövdingen Barbro Holmberg för att hon insett allvaret för de boende.

Nu sker myggbekämpningen på bred front. För de boende i Österfärnebo och Gysinge innebär det en stor lättnad.

Samtidigt är de besvikna och irriterade att frågan skulle behöva gå ändå upp på regeringsnivå innan det blev ett godkännande.

Annons

– Jag är så glad över besprutningen. Jag hoppas verkligen att den ger resultat. Det hoppas vi alla. Det går inte att beskriva i ord hur hemskt det har varit här i sommar, säger Svea Gustafsson som precis kommit ut från Ica i Österfärnebo.

Hon berättar hur sommardagarna fått tillbringas inomhus och hur alla hundpromenaderna skett med tjocka kläder och massvis med myggmedel.

– Hunden har visserligen tjock päls, men runt nosen har hon fått många bett. Och så blir hon alldeles stressad av surret. Fast vem blir inte det?

Svea Gustafsson reaktion när hon i förra veckan fick höra om regeringsbeslutet var: "Äntligen".

– Det borde inte finnas så många instanser och överklaganden. Det har tagit alldeles för lång tid. Förhoppningsvis blir det lättare att få godkänt nästa år, för vi gnäller ju inte i onödan.

Vi möter några äldre män lite längre bort i kiosken. De är inne på samma linje. "Byråkratiskt dravel" och "Sverige i ett nötskal" är några av deras kommentarer.

Uppe på ett tak i ett villaområde står Mats Wedin och tvättar tegel.

– För några veckor sedan gick det överhuvudtaget inte att ta sig utanför dörren. Nu måste jag ta igen förlorat trädgårdsarbete, säger han.

Han är uppvuxen i Österfärnebo men kan inte minnas att myggorna var så många eller så elaka när han var liten.

– Något har hänt de senaste 20 åren. Mina barn som är 7 och 12 år får vara inne på sommarlovet. Hoppas bara att all uppmärksamhet kring situationen gör att det blir en permanent lösning på myggproblemet. Vi får inte ge oss.

Rolf Hellström, före detta räddningschef i Österfärnebo, ger en stor eloge till landshövdingen Barbro Holmberg för att hon insett allvaret för de boende.

– Men de riktiga hjältarna är Jan Lundström och Martina Schäfer på Myggprojektet.

Mer läsning

Annons