Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för Rosenlöfs Tryckerimuseum

/

Stiftelsen som ansvarar för stor del av Rosenlöfs Tryckerimuseum kan komma att avvecklas.
För den ideella föreningen Rosenlöfs Vänner har stiftelsens framtid varit osäker i flera år.
– Vi vill bara veta, säger Kjell Andersson hos Rosenlöfs Vänner.

Annons

Rosenlöfs museum i Kungsgården är ett unikt fönster till historien. Det är nämligen det enda tryckerimuseum i landet där maskinerna fortfarande rullar och produktionen är i gång.

Verksamheten startade 1887 och varade i nästan hundra år innan företaget lades ner på sjuttiotalet. Några år senare öppnade museet.

Den dagliga produktionen och verksamheten ansvarar den ideella föreningen Rosenlöfs Vänner men ansvaret för byggnaden och maskinerna ansvarar en kommunal stiftelse. Stiftelsen har också sökt bidrag när museet varit i behov av pengar och det är denna stiftelse som nu kan komma att avvecklas.

– Stiftelsens framtid har varit osäker i flera år. Vi som sköter om museet blir ju inte yngre heller så vi vill helt enkelt veta vad som gäller, säger Kjell Andersson.

Om stiftelsen läggs ner finns två scenarion; antingen tar kommunen över hela ansvaret för maskinerna och byggnaden, eller så läggs ansvaret över på Rosenlöfs Vänner.

– Om ansvaret hamnar på oss är det kört. Då kommer museet att läggas ner, säger Kjell Andersson.

Marie Frestadius, som arbetar för stiftelsen, säger att även hon är osäker på hur stiftelsens framtid ser ut. Stiftelsens vara eller icke vara är under utredning och ska slutligen upp i kommunfullmäktige men när det blir vet inte Marie Frestadius.

– Jag väntar också på svar och förstår att de är frustrerade över att inte få veta. Det viktiga är att museet finns kvar och att maskinerna rullar, annars blir det bara ett tomt skal, säger Marie Frestadius.

Arbetarbladet har försökt nå kommunjuristen, som är ansvarig för utredningen av stiftelsens framtid, utan resultat.

Mer läsning

Annons