Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österfärnebobjörnen vållade rekordskador

/
  • Sover nu. Trots att länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på Österfärnebobjörnen lyckades den hålla sig undan jägarnas radar. Björnen på bilden är inte Österfärnebobjörnen.

Under 2008 härjade en slagbjörn i Österfärnebo och angrep sammanlagt ett 50-tal får. Björnens attacker ledde till att länet nu har landets näst högsta siffror i viltskadestatistiken.
Trots skyddsjakt och beslut om avlivning klarade sig björnen helskinnad och ligger nu i ide någonstans i närheten.

Annons

I årets viltskadestatistik från Viltskadecentret har Gävleborgs län en rejäl kurva uppåt när det gäller tamdjur som angripits av björn. Och till stora delar beror ökningen på en enskild björn – slagbjörnen i Österfärnebo som under sommaren och hösten gav sig på och dödade får i Österfärnebo och Vinnersjö.

– Det är helt klart en björn som står för de allra flesta av angreppen och som har gjort att Gävleborg sticker ut, konstaterar rovdjurshandläggare Annica Forsberg på länsstyrelsen.

26 får har rapporterats dödade av björn i länet under 2008, tre skadade och 19 saknade efter angrepp från björn. Och en absolut majoritet av dem beror alltså på Österfärnebobjörnen.

Trots att länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på björnen redan i juli och polisen tog beslut om avlivning i oktober lyckades björnen dessutom hålla sig under jägarnas radar. Under björnjakten sköt man en björnhona i Västerbor, Österfärnebo.

– Men det var inte samma björn. Det skedde ytterligare angrepp efter det och vid analysen av björnens maginnehåll fanns det inga rester av tamdjur där.

Slagbjörnen lever alltså fortfarande – något som nog orsakar en del oro bland djurägarna i Österfärnebo.

– Det är uppenbart att den lärde sig det här. I vår finns det beredskap, framför allt är det polisen som håller koll på när den vaknar. Men det finns inget beslut om avlivning liggande, det brukar man inte ha över vintern, säger Forsberg.

Statistiken visar också att det i Gävleborgs län betalades 165 000 kronor ut i ersättning för skador som orsakats av fredade rovdjur – det enda län som tagit emot mera är Västra Götaland. Och den största delen, 112 000 kronor, är ersättning för skador som orsakats av björn. Den summan är den högsta i landet.

Gävleborgs län kan också rapportera landets högsta antal björnangripna bikupor. Nitton bikupor eller bisamhällen förstördes under 2008, vilket utgör två tredjedelar av landets förstörda kupor.

Det är däremot inte många tamdjur som attackerats av varg. I hela länet har bara tre tamdjur attackerats av varg under 2008.

Staten kan lämna bidrag för att förebygga skador av vilt, pengar som delas ut av länsstyrelsen. Under 2008 delades 1 041 000 kronor ut i bidrag i Gävleborgs län – det var den högsta summan i landet.

Mer läsning

Annons