Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillåtet utsläpp i Dal-Britas

/

Sandvikenbor har i dagarna reagerat på att vattnet i kanalen är starkt missfärgat. Det är en bostadsrättsförening som borrar för bergvärme, men utsläppet av partiklar i vattnet är otillåtet.

Annons

Gävleföretaget Nibu Borr borrar för bergvärme åt en bostadsrättsförening på Smedsgatan på Gamla Bruket.

I samband med borrningen kommer grundvattnet upp. Enligt tillståndsansökan ska det vattnet som är fullt med sten, jord och mineraler bearbetas innan det får släppas ut i dagvattnet.

Nu har partiklar kommit ut i Dal-Britas damm och kan i värsta fall täppa igen de utlopp som Sandviken Energi har i vattendraget.

– De får inte släppa ut något vatten som inte är renat, det står i tillståndet, säger kommunens miljöinspektör Erika Groth.

Efter att kommunen varit i kontakt med företaget på torsdagen tilläts företaget inte släppa ut något mer vatten, vilket de menar att de inte heller gjort.

– Och det vi har släppt ut är inget farligt, det är bara att marken har ett väldigt starkt pigmenterat, säger entreprenören Lennart Hasselgren.

Miljöinspektören Erika Groth bekräftar att det inte finns anledning till oro, men är ändå skeptisk.

– Det är inte tillåtet och det kommer inte se så kul ut på ett tag, även om det till slut kommer sedimentera, säger hon.

Mer läsning

Annons