Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outlawspresidenten häktad för vapenbrott

/
  • Outlawsledaren nickade kort när han fick beskedet om att han häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

(Uppdaterad 20.21) Den 36-årige Sandvikenbon som sägs vara Sverigepresident för Outlaws uppträdde avslappat när han häktades vid Gävle tingsrätt på måndagen. Är han skyldig blir det första gången han döms för ett brott – så när som på en fortkörning.

Annons

Outlaws är enligt polisen ett kriminellt gäng som sysslar med organiserad brottslighet.
36-åringen som den senaste tiden pekats ut som ledare för Outlaws i Sverige är dock tidigare ostraffad.
Men i förra veckan dök hans namn upp i samband med ett misstänkt utpressningsförsök i Gävle. Fem personer kom i en bil till Gävle för att kräva in en skuld från en Gävlebo som tills helt nyligen varit anhängare till Outlaws.
Polisen grep de fem, men även 36-åringen och gjorde omgående en husrannsakan i hans bostad i Sandviken. Där fanns en pistol och ett gevär.
När han i går häktades var det för grovt vapenbrott. Utpressningsförsöket nämndes inte.
Även de andra fem misstänkta är släppta och brottsmisstanken ändrad till förberedelse till grov misshandel. Det fanns en batong och ett knogjärn i bilen.
Enligt de som greps i bilen var det inget utpressningsförsök. En  av de fem, en kvinna i 40-årsåldern, hade hyrt ut sin lägenhet i andra hand till den 29-årige Gävlebon. Hon åkte bara till Gävle för att be honom betala hyran eller flytta. Med sig i bilen hade hon sin son och hans kompisar. En av dem ska vara aktiv anhängare till Outlaws.
Enligt de fem i bilen hade Outlawspresidenten ingenting med den händelsen att göra. Men det tillbakavisar åklagaren Christer Sammens.
– Han hade en roll i det.
Men nu inriktar sig åklagaren helt och hållet på vapenbrottet. Att innehavet av två vapen betraktas som ett grovt, och häktningsgrundande brott, har ett samband med hans position som medlem i en kriminell grupp, enligt åklagaren Christer Sammens.
– Det ligger närmare till hands att en sådan person har vapen i syfte att begå brott.

Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons