Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntade problem för kollektivtrafiken i Sandviken

Skenande kostnader för skolkorten kan förändra förutsättningarna för kommande års kollektivtrafik

i Sandviken.


Efter att ha fått en oroväckande ekonomisk rapport beslutade tillväxtnämnden i går att skjuta upp beslutet om trafikbeställning för 2009/2010.

Annons

Efter alla turer som följt X-Trafiks stora upphandling för de kommande tio årens busstrafik i Gästrikland, var det meningen att tillväxtnämnden i går skulle göra en ny trafikbeställning som innebar oförändrad busstrafik i Sandviken utan varken nedläggningar av linjer eller försämrad turtäthet.

Men beslutet sköts upp efter en rapport om kraftigt ökade kostnader för skolungdomarnas busskort. En kostnadsökning som dels beror på att det är fler som åker nu när många Sandvikenungdomar sökt sig till utbildningar i Gävle, dels på grund av höjda priser.

– Nya prognosen visar att nämnden nu är på väg mot ett underskott med 800 00 kronor. Och vi måste hantera kostnadsökningarna där de uppstått, i det här fallet inom kommunikationsenheten, säger Jimmy Rödlund, s, tillväxtnämndens ordförande.

Tjänstemännen fick i går i uppdrag att undersöka tänkbara lösningar och att ta fram konsekvensanalyser.

– Målet är fortfarande att behålla nuvarande trafik orörd. Men vi kan inte fatta något beslut förrän vi vet hur förutsättningarna ser ut, säger Jimmy Rödlund.

Mer läsning

Annons