Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove kände sig som en bov när han blev sjuk

/
  • har hjärntumör – men är inte sjuk. En promenad med hunden Putte är ungefär vad Ove Jansson orkar med. Men trots hjärntumör, hjärtflimmer och allvarliga ryggskador bedömer Försäkringskassan 62-åringen som arbetsför. ”Som sjuk blir man i dag betraktad som en brottsling”, säger han.

Med hjärntumör mår man bara bra av att gå till jobbet och träffa folk. Hjärtflimmer är heller inget att vara sjukskriven för. Ryggskador går det alltid att anpassa arbetsuppgifterna efter.

Det är besked som Ove Jansson fått från Försäkringskassan. Nu har han gett upp och tagit förtida ålderspension.

– Jag hade inget annat val. Som sjuk blir man i dag betraktad som en brottsling, säger han.

Annons

Ove Jansson, 62, från Kungsberg är en av många som fått känna på hur det är att vara för sjuk för att jobba men för frisk för att få sjukersättning. Detta sedan Försäkringskassan kraftigt stramat åt ersättningsreglerna.

– Jag har suttit på möten som känts som rättegångar. Vid ett tillfälle frågade jag om jag inte kunde få Leif Silbersky som försvarare. Jag kände mig som en åtalad seriemördare bara för att jag haft oturen att bli sjuk.

Tumör på hjärnan

Efter många års tungt arbete med skogs- och lastmaskiner har Ove Jansson en förstörd och ständigt värkande rygg. Sedan snart två år tillbaka har han också kroniskt förmaksflimmer i hjärtat.

I samband med undersökning av en annan skada upptäcktes det dessutom att Ove har en tumör på hjärnan.

– Jag har under ett långt yrkesliv älskat att gå till jobbet varje morgon. Jag skulle inget hellre önska än att få vara frisk och fortsätta jobba.

Men när ryggen sade ifrån samtidigt som hjärtflimret och smärtorna höll Ove Jansson vaken på nätterna, klarade han inte längre av att gå till jobbet som maskinist på Parkbadet med arbetsuppgifter som han, enligt läkarintyg, har svårt att sköta.

– Till sist var jag så trött att jag inte ens orkade gå till bilen på morgnarna. Även om jobbet inte är direkt fysiskt ansträngande måste man vara koncentrerad. Det är man inte om man går på värktabletter och ligger vaken hela nätterna.

Hårt ekonomiskt slag

Ove Jansson har under de senaste åren skickats runt mellan olika sjukvårdsinrättningar och blivit, som han upplever det, jagad av Försäkringskassan. I våras fick han beskedet om att han skulle bli utförsäkrad. I samma veva skrev han brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och frågade vad han då skulle leva av.

Nu har Ove Jansson gett upp och tagit förtida ålderspension, vilket blev ett hårt ekonomiskt slag för familjen.

– Man väljer inte att bli sjuk, man blir det. Det är sjukvården som inte fungerar. Men det är vi sjuka som straffas.

Mer läsning

Annons