Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst när Hälsocentralens lokaler sägs upp

Hälsocentralens lokaler i Färnebo kommer inte att finnas kvar – åtminstone inte i de nuvarande lokalerna. De har sagts upp.

– Vi kommer att ha något i Österfärnebo, men var eller hur vet vi inte än, säger enhetschefen Lotta Söderberg.

Annons

Det är nu klart att Färnebo hälsocentral i sin nuvarande form försvinner. Lokalerna är uppsagda.

– Annars skulle vi behöva stå för de hyreskostnaderna och det klarar inte våra enheter av. Det är väldigt dyra hyror där, säger Lotta Söderberg.

Efter gårdagens beslut i landstingsfullmäktige är det nu upp till verksamheten att själv utforma vården i Österfärnebo och Söderberg konstaterar att man just satt igång med planeringen.

– Det är ingenting som är färdigt och klart ännu. Men vi kommer att erbjuda någon slags verksamhet till Österfärneboborna, kanske distriktssköterskeverksamhet och provtagning.

Blir det bara hembesök och ambulerande verksamhet eller kommer ni att söka nya lokaler för att ha en fast plats på orten?

– Vi ska erbjuda någonting på plats i Österfärnebo. Men vi vet inte hur och vi vet inte var. Vården kan också komma att variera över tid, det är behovet som får styra litegrann.

Vilken typ av bemanning det kan komma att handla om är ännu oklart men det ser inte ut att bli någon läkare placerad i Österfärnebo.

– Jag tänker mig att det grundar sig på distriktssköterskeverksamheten, för de som har svårt att ta sig till Hedesunda. Och är man svårt sjuk kan man ju få hembesök av läkare. De som är inskrivna i hemsjukvården kommer att fortsätta ha tillgång till den. Och vi kommer att vara generösa med hembesöken.

Mer läsning

Annons