Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Nya Bruket de fattigaste

/
  • TRIV BRA. Jesper Sälgmark flyttade med sin familj från Köping till Sandviken och Nya Bruket för tre år sedan. De trivs och har inte tänkt på att Nya Bruket skulle vara ett särskilt fattigt område.
  • VACKERT. Det är lummigt kring Erskine-husen på Nya Bruket. Men bostadsområdet är samtidigt det i länet där invånarna tjänar minst, med en medelinkomst på 96 428 kronor om året.

Nya Bruket i Sandviken är det bostadsområde i länet där invånarna tjänar minst, med en medelinkomst på 96 428 kronor om året.

– Väldigt många som bor här saknar arbete, säger Jesper Sälgmark, en av de boende i området.

Annons

På Nya Bruket med sina Erskinehus är det lummigt och försommargrönt. Det doftar hägg och från en lekplats intill hörs rop från gungande barn. Utanför ett av husen på Seegatan står Jesper Sälgmark, 28, och mekar med en gammal moppe.

Av en slump

Han och hans familj har bott i området i tre år, lika länge som de bott i Sandviken. De flyttade hit från Köping där Jesper jobbade på SMC.

– När det blev dåliga tider frågade företaget om det fanns några frivilliga som ville bli utlånade till SMC i Sandviken i ett halvår. Och på den vägen är det, förklarar han.

På Nya Bruket hamnade familjen mest av en slump. Det fanns lediga lägenheter här och folk sade att bostadsområdet var bra.

– Nu när vi bott här ett tag kan jag väl säga att det har både sina fördelar och sina nackdelar. Det är centralt och härligt att ha en markbostad med fina grönytor precis utanför.

– Men Sandvikenhus borde satsa mer på husen här än på att bygga nytt tvärs över gatan, även om de började måla om på Nya Bruket förra sommaren. Och så har det varit lite stökigt ett tag med många bränder.

Jesper Sälgmark arbetar som processoperatör i Kronverkstaden på SMC och tjänar ungefär tre gånger mer än den genomsnittlige Nya Bruket-invånaren.

– Jag har aldrig tänkt att folk skulle vara speciellt fattiga just här. Men under hundratusen i årsinkomst, det är inte mycket, säger han.

– Men det bor många arbetslösa här, många invandrare som har svårt att få jobb.

Han och familjen ska snart flytta härifrån, till ett radhus i Vallhov.

– Men det beror inte på att vi inte trivts, utan för att vi behöver något större.

Tittar man på medianinkomsten på Nya Bruket är den 104 100 kronor, lika som i norra Björksätra, som är länets näst fattigaste bostadsområde. I Björksätra är medelinkomsten högre, 123 267 kronor om året, tjänar invånarna här i genomsnitt.

Mer läsning

Annons