Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg med både häst och hus

/
  • Alltid påväg. Familjen Rautenberg spenderar mer tid i sin buss än vad de är hemma i huset i Halmstad. Just nu är de i Högbo då yngsta dottern Moa tävlar i SM i ponnyhoppning.
  • Tävling. Kvalomgången i ponny SM startade under fredagen.

Under torsdagen anlände Sveriges elit i ponnyhoppning till Högbo. Men att frakta häst och familj runt om i Sverige är inte alltid det lättaste. Familjen Rautenberg har både sitt hem och sitt stall på hjul.

Annons

Familjen kommer egentligen från Halmstad men spenderar mer än hälften av årets dagar på olika tävlingar runt om i landet.

– När vi märkte att det blev så pass mycket tävlande valde vi att skaffa oss en hästbuss, det är i‑stället för en sommarstuga kan man säga, förklarar mamma Pia.

Champangebussen kallas den, familjen Rautenbergs rullande hem. Och det är inte bara dom som bor i den. Fyra hästar får också plats där bak.

– Egentligen får det plats fem hästar, men man ska ju ha packning också, foder, hö och så måste man ha plats för all utrustning, säger Pia och visar ministallet bak i bussen.

Fram i bussen finns en stor hörnsoffa med ett matbord, kök, badrum med dusch, tv och sängplatser för fem personer. 18 ton väger den och det är bara mamma som får köra, man måste ha speciellt körkort.

Familjen Rautenberg är en riktig hästfamilj. Både mamma Pia och pappa Sven har tävlat i westernridning och båda döttrarna tävlar nu i hoppning. Kajsa med häst och Moa i ponnyklassen. Tävlandet i Högbo började med kval på fredagen. Moa hoppar med en D-ponny och en ponny i kategori C. I pauserna går de hem till sin buss och fikar i skuggan eller bara tar det lugnt.

Det bästa med bussen och tävlandet är gemenskapen med de andra tävlande familjerna tycker Sven.

– Det mysigaste är kontakten man får med andra familjer. Man träffar ofta samma familjer på olika tävlingar. Vi monterar upp utemöbler och grillar tillsammans. Det är värt mycket att vara på tävlingsplatsen hela tiden, halva nöjet försvinner ju om man bor på hotell tycker jag.

Yngsta dottern Moa håller med.

– Det är roligare att bo på bussen än hemma. Det är mysigare och man kommer närmare familjen på något sätt, så är det lätt att städa!

Den viktigaste detaljen för Pia är att det finns blommor och växter med i packningen. De ställer hon vid ingången och utanför bussen för att det ska kännas mer som hemma.

– Det är mitt dåliga samvete som hägrar, man måste ju ha växter!

– Ja ni borde se hur blommorna ser ut hemma i Halmstad, ingen vattnar dom! säger Sven och skrattar.

Mer läsning

Annons