Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paret som är nya makthavare

/
  • sambos. De bor ihop och nu får de även chansen att styra Sandviken tillsammans. Efter Sverigedemokraternas starka val kommer både Per Kihlgren och sambon Ing-Britt Olsson från Storvik in i kommunfullmäktige. Spännande och härligt, tycker paret.

Sverigedemokraterna i Sandviken mörkade att förstanamnet hoppade av redan innan semestrarna.

Nytt oppositionsråd blir politiskt oerfarne Per Kihlgren från Storvik som får med sig sambon Ing-Britt Olsson i kommunfullmäktige.

Den tredje stolen kan bli tom i och med avhoppet.

Annons

Kent Karlsson som under hela valrörelsen stått som förstanamn på Sverigedemokraternas lista klev alltså av redan tidigare i somras.

– Det har ingenting med partiet att göra, det är av personliga skäl. Jag har inte tid att sätta mig in i allt, förklarar Järbobon.

Men avhoppet är ingenting som partiet har gått ut med, varken på sin hemsida eller någon annanstans.

– Valsedeln går inte att ändra när den väl är beställd. Vi ville inte skapa förvirring utan valde att låta det fortgå, förklarar distriktsordförande Roger Hedlund.

Ljög om sin frånvaro

Partiet ljög även om varför Kent Karlsson inte var med när valmanifestet presenterades i Sandviken. På Arbetarbladets direkta fråga hette det att han inte kunde komma ifrån jobbet. Sanningen var att han redan meddelat partiledningen att han inte längre stod till förfogande.

– Vi kände att det kanske fanns en möjlighet att han skulle ändra sig om det gick bra i valet. Jag hoppas fortfarande att vi kan få honom att ställa upp, säger Roger Hedlund.

Sverigedemokraterna vann tre mandat i Sandviken. I och med Kent Karlssons avhopp går oppositionsrådsposten till Per Kihlgren. Den 44-årige Sandvikarbetaren från Storvik är ett politiskt oprövat kort.

– Jag har varit politiskt intresserad men inte engagerad. Det känns spännande, man vet inte vad man ger sig in i, säger han.

Tar med sig sambon

Med sig in i kommunfullmäktige får han sambon Ing-Britt Olsson, 52-årig hotellstäderska.

– Vi är aldrig osams i alla fall utan tycker likadant, skrattar Per Kihlgren som uppger att han gärna tar plats i äldreomsorgsnämnden.

Vad gör ni om de andra partierna går emot er med enad front?

– Vi får väl försöka samtala, se om vi kan få stöd för det vi vill. Om inte nu kanske vi kan få det på sikt.

Risk för tomma stolar

Med bara två namn på listan finns risken att Sverigedemokraterna måste lämna tomma stolar i kommunfullmäktige och i nämnderna. Partiet uppger att det finns tillskrivna namn på röstsedlarna som kan gå in i stället.

– Vi hoppas att vi kan lösa situationen men det är inte klart med något namn än, säger Roger Hedlund.

Mer läsning

Annons