Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkbadet måste lagas för miljoner

/
  • På väg att spricka. Här på Parkbadets gamla del med simbassäng och hopptorn spricker betongen under golvytan. Reparationen blir en mångmiljonaffär för kommunen.

Stora sprickor har hittats i den bärande konstruktionen på Parkbadets gamla del. Reparationerna beräknas kosta 3,5 miljoner kronor.

– I dagsläget påverkas varken kunder eller personal. Men väntar vi för länge får vi problem. Då kan vi bli tvingade att stänga, säger badchefen Kari Tryde.

Annons

Det är i den norra delen av badhuset med simbassäng och hopptorn som betongen under golvytan på vissa ställen börjat spricka sönder.

Enligt projektledaren Håkan Ivarsson hos förvaltaren Sandvikenhus är det ett vanligt fenomen i äldre simhallar.

– Det här är komplexa byggnader. Miljön med fukt och kemikalier gör att badhus är väldigt känsliga och utsatta.

Anlitade experter på betongkonstruktioner har krupit omkring i kulvertarna under golvytan och tagit borrprover för att ta reda på hur allvarliga skadorna är.

– Bedömningen är att sprickbildningen måste åtgärdas inom några år, säger Håkan Ivarsson.

Parkbadet hade egentligen förberett en större investering för att kunna byta ut den ständigt krånglande konstruktionen som används för att höja och sänka golvet i övningsbassängen. Men nu har kommunen kastat om i planen så att sprickorna ska kunna åtgärdas redan under 2014.

– Det här är viktigare. Vi måste prioritera om så att vi inte hamnar i ett akut läget där vi riskerar att behöva stänga igen. I dag är det inget problem och det blir inget problem heller om vi agerar i tid, säger Kari Tryde.

Håkan Ivarsson ser inte heller han sprickbildningen som ett akut bekymmer för dagen.

– Det är ju inte så att byggnaden håller på ramla isär. Men det kommer in fukt i sprickorna både uppifrån och nedifrån som med tiden förvärrar skadorna.

3,5 miljoner är avsatt i budgeten för arbetet med att bila bort dålig betong, ersätta den med nytt material och säkerställa ledningar och rör som är förankrade i kulverttaken.

Mer läsning

Annons