Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal varnas efter äldre kvinnas död

En anställd varnas och en sommarvikarie får en erinran av Sandvikens kommun efter fallet då en åldring hittades död, efter att personalen inte sett till henne på flera dagar.

Annons

Men kommunal kritiserar kommunen och tycker att det är arbetsgivaren som brustit.

På fredagseftermiddagen avslutades det sista mötet mellan äldreomsorgschefen Maria Lindquist, Kommunal och den personal som jobbade när en äldre kvinna hittades död efter att ha varit utan tillsyn under flera dagar. Båda de anställda har fått disciplinpåföljder. Den ena har fått en varning, medan den andra fått en skriftlig erinran, en mildare påföljd.

– Anledningen till att det är skillnad, är att vi bedömer att deras förutsättningar är så pass olika. Personen som får en varning är välutbildad, hon har erfarenhet och en relativt lång anställning bakom sig. Personen som får en erinran är outbildad, relativt oerfaren och jag kan se att det har förekommit en del brister i hennes introduktion, säger Maria Lindquist.

De två kommer nu att fortsätta på sina jobb och Lindquist är inte orolig över att något liknande ska hända igen.

– Det här är duktig personal som tar sitt jobb på allvar och jag bedömer inte att det här kommer att upprepas.

Men Annika Stadin på Kommunal är inte nöjd med resultatet av mötena. Hon tycker att påföljderna är alldeles för hårda.

– Vi är inte alls överens med arbetsgivaren om det här. Vi tyckte inte att någon av dem skulle ha fått en erinran, för att de råkade jobba de här dagarna och gjorde som man gör varje dag. I den här gruppen har man alltid gjort på det här viset. Det har tydligen funnits avvikelselistor men dem har arbetsgivaren aldrig följt upp. Och den ena, som ju är sommarvikarie, hade inte en blekaste aning om att det fanns en sådan rutin.

Stadin riktar i stället sin kritik mot arbetsgivaren, Sandvikens kommun.

– Vad ska man göra när man inte vet något annat? Det är arbetsgivaren som har brustit helt fruktansvärt här. Om man inte får en ordentlig introduktion, och sedan jobbar som de andra i gruppen. Ska man då straffas för att man gör som alla andra? undrar hon.

Det var i början av juni som en kvinna hittades död i sin lägenhet. Hemtjänsten skulle ha daglig telefonkontakt med kvinnan. Men när hon inte svarade en dag i slutet av juni gjorde personalen ingenting. Inte heller agerade de när de inte kunde få kontakt med kvinnan dagen efter.

Det var först när en hemtjänstpatrull på tredje dagen inte fick svar hos kvinnan som de åkte ut med nyckel. Hon hittades då död i sin säng.

Mer läsning

Annons