Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pierre blev utförsäkrad – nu öppnar han affär

/
  • Ökar efter hand. ”Jag har smygstartat i liten skala och utökar efter hand”, säger Gävlebon Pierre Jansson som öppnade butik i Åshammar när han blev utförsäkrad.

Han letade efter ett ­garage där han kunde reparera gamla bilar. Det ledde till att han öppnade en kiosk som är på väg att bli Åshammars nya livsmedelsbutik.

– Jag har smygstartat i liten skala och utökar efter hand, säger Pierre Jansson.

Annons

Det var strax före påsk som Gävlebon hittade lokalen där det tidigare varit bageri.

I samma veva blev han utförsäkrad efter flera års sjukskrivning. Han skulle arbetsträna med en ersättning på 230 kronor om dagen. Men det var inget för honom.

– Jag var inte intresserad av att vara deras spelbricka, säger Pierre Jansson.

I stället valde han att försöka stå på egna ben, utan aktivitetsstöd eller starta-eget-bidrag.

Visste vad som väntade

Han hade drivit butik tidigare och visste vad som väntade. På 1990-talet drev han en affär i Sandarne och samtidigt tre badkiosker.

I mitten av 1990-talet flyttade han till Gävle och drev lanthandel på Eskön under ett par somrar.

Men en bilolycka tvingade honom att ge upp företagandet. Pierre Jansson räknade med att bli sjukpensionär. Nu jobbar han i stället sju dagar i veckan.

Varje morgon hämtar han varor hos grossister i Gävle och åker till butiken i Åshammar. Där står han bakom disken från klockan tio till 21, vardag som helgdag.

– Jag räknar med att kunna börja ta ut lön i augusti och sen trappa ned lite grand. Jag hoppas också kunna anställa min dotter och ge henne jobb, säger Pierre Jansson.

Han säger att rörelsen går ihop i dag. Med dagskassan som grund utökar han sortimentet från vecka till vecka, senast med mjölk och fil och i nästa steg med mer torrvaror.

Han hoppas kunna locka både ungdomar och pensionärer och bli ett alternativ för dem som i dag åker halvmilen till Kungsgården för att handla i närmaste affär.

Står utanför kedjorna

Pierre Jansson kör sitt eget race. Han står utanför kedjorna och förhandlar själv med grossisterna för att kunna hålla priser som kunderna är villiga att betala och marginaler som gör att butiken kan fortleva och växa.

Jakten efter garaget ledde honom in på en ny väg.

– Jag hade inte varit i Åshammar tidigare.

Mer läsning

Annons